Kun naiset puhuvat transmiehistä tulos on womansplainausta


En yleensä käytä sellaisia sanoja kuin mansplainaus tai womansplainaus. Pidän niitä ihmisten vähättelynä. Tällä kertaa sana kuvaa kuitenkin niin täydellisesti aihetta, jossa on tarkoitus puhua siitä miten (cis)naiset selittävät transsukupuolisten miesten asioita, että päätin tehdä poikkeuksen.

Transaktivismi on melko naispainotteista ja se ei ole pelkästään hyvä asia. Se näkyy selkeästi siinä millaisten aiheiden ympärillä se pyörii. Naiseus loistaa kauas myös monien naisihmisten jutuista, jotka puuttuvat transsukupuolisia miehiä koskevaan keskusteluun.Male privilege

Jotkut naiset väittävät, että transsukupuoliset miehet kokevat male privilegea naisiin verrattuna. He uskovat, että transsukupuoliset miehet ylipäätään kokevat olevansa miehiä tasa-arvoon liittyvien ongelmien vuoksi.

Jotain tämän uskomuksen kummallisuudesta kertoo se, että en ole koskaan vuosikymmenten aikana kuullut ensimmäisenkään transsukupuolisen miehen maininneen tällaista asiaa syynä transitioitumiselle. Tällainen "nuoret tytöt alkavat miehiksi, koska niille on kaikki helpompaa" on ihan silkkaa öyhötystä, jolle transsukupuoliset nauravat.

Jotkut transsukupuoliset ovat arvostelleet tällaista kuvittelevien ihmisten mielenterveyttä. Olen aiheesta melko samaa mieltä. Jos joku oikeasti kuvittelee, että transsukupuoliset miehet ovat vain cissukupuolisia naisia, jotka päättivät muuttua miehiksi, koska heidän sukupuolensa edustajien ei uskottu voivan kyetä johonkin sen sijaan, että he pyrkisivät muuttamaan käsitystä sukupuolestaan, näin kuvitteleva ihminen on hyvin todennäköisesti itse jonkinlaisen avun tarpeessa.

Myönnän, että en voi tietää olenko myöhemmässä elämässäni saanut jotain hyötyä miehuudestani esimerkiksi työelämässä tai olenko säästynyt esimerkiksi seksuaaliselta väkivallalta siksi, että en ole nainen. En kuitenkaan ole saanut näitä asioita siksi, että olen transsukupuolinen mies vaan siksi, että näytän cissukupuoliselta mieheltä. En ole myöskään itse valinnut näitä asioita tai ole mitään velkaa naisille sen vuoksi, että heidän ongelmansa eivät kosketa minua. 

Väite transsukupuolisten miesten kokemasta male privilegesta samalla, kun argumentoi, että transsukupuoliset miehet eivät ole miehiä vaan naisia, jotka tavoittelevat parempaa yhteiskunnallsta asemaa putoaa surkuhupaisaan kategoriaan. Ihmisryhmän, joka joutuu kyseenalaistetuksi sen suhteen ovatko he ylipäätään "male" ei ole mahdollista kokea "male privilegea". Ulkonäköpaineet

Joidenkin naisten kuulee väittävän, että kaikki "naisoletetut" kokevat naisiin kohdistettuja ulkonäköpaineita. Jotkut heistä väittävät, että transsukupuoliset pojat vain ahdistuivat liikaa tyttöihin kohdistetuista ulkonäköpaineista ja "päättivät alkaa miehiksi". Väite on sukua väitteelle, että transtytöt eivät vain osanneet miehistyä ja "päättivät alkaa naisiksi".

Minun on vaikea ymmärtää miten kukaan voi saada tällaista päähänsä. Elin teini-ikään asti miettimättä juuri ollenkaan ulkomuotoani. Kun murrosikä alkoi ja tajusin, että aloin muuttua oikeasti naisen näköiseksi, aloin toki kokea ulkonäköpaineita. Koin paineita siitä, että olin liian lyhyt, minulla ei kasvanut partaa, en ollut tarpeeksi lihaksikas, minulla oli epämaskuliininen korkea ääni ja kehoni ei ollut mielestäni tarpeeksi maskuliininen ja jäntevä jne. Samanlaisia ulkonäköpaineita kuin pojat kokevat ja päinvastaisia kuin tytöt kokevat. En kokenut itseäni rumaksi naiseksi vaan rumaksi mieheksi.

Yhtään päivää en ole kokenut paineita näyttää naiselta. Minä en ole koskaan ymmärtänyt, miksi kukaan haluaisi näyttää naiselliselta saati naiselta. Se, että väittää, että minä olisin voinut kokea naisten ulkonäköpaineita on sama asia kuin väittäisi, että naapurin Jorma on kokenut naisten ulkonäköpaineita. En ole kysynyt Jormalta, mutta uskallan 99,9% varmuudella veikata, että Jorma ei ole kokenut naisten ulkonäköpaineita ellei hän ole vähintään transvestiitti. Kenenkään aivotoiminta ja kokemusmaailma ei määrity sen mukaan millainen joku muu taho uskoo sen olevan.Tätinainen vauhdissa.Pillu

Jotkut feministit, jotka näkevät sukupuolensa vain pilluna ovat väittäneet, että transsukupuoliset miehet ovat naisia, koska he tietävät millaista on, kun on pillu jalkojen välissä.

Olen yrittänyt miettiä edes yhtä tunnetta tai kokemusta, joka minun ja tuntemieni naisten kokemuksissa pillun omistamisesta olisi ollut samanlainen. Minulle se oli täysin kummallinen elin, jonka mistään ominaisuudesta ei ollut minulle hyötyä. En koskaan halunnut sillä seksiä, enkä tehnyt sillä mitään. Kärsin sen olemassaolosta. Itkin öisin, koska minulla ei ollut penistä, jolla harrastaa seksiä ja sellaista seksiä minä olen halunnut niin nuoresta kuin minua on yleensä panettanut.

En minä tiedä yhtään mitään siitä, millaista naisista on, kun heillä on pillu. Eivät hekään tiedä mitään transsukupuolisten miesten kehosuhteesta saati seksuaalisuudesta, vaikka niin kuvittelevat. Ei tarvitse kuunnella kuin minuutti naista, joka alkaa keksiä teorioita siitä miten fallos symboloi valtaa tai miten en varmaan saanut lapsena lahjaksi leluja, joita halusin, koska eihän kukaan penistä muuten haluaisi tajutakseen, että nämä ihmiset eivät oikeasti ymmärrä mitään siitä, miltä tuntuu, kun sinulta puuttuu penis tai mihin joku tarvitsisi penistä. Jos heille kasvaisi sellainen, he varmaan soittaisivat sillä pianoa.Sukupuoliroolit

Tietty ryhmä naisista on vakuuttunut, että transsukupuolisuus johtuu ahtaista sukupuolinormeista. Heidän mielikuvissaan minua pakotettiin pukeutumaan mekkoon, olemaan tyttömäinen, minua vähäteltiin jne. Tällaiset asiat vastaavat melko pitkälti länsimaisen nykynaisen käsitystä siitä, mikä on sosiaalinen sukupuoli.

Kun minä yritän selittää, että minua ei rajoitettu oikeastaan mitenkään lapsena vaan sain kasvaa niin vapaasti maskuliinisena kuin feminiiniseksi kehittyneessä vartalossa (poislukien aivot) on mahdollista ja saada hänet ymmärtämään, että transprosessissa muutetaan asioita, joita minkäänlainen sukupuoliroolien vapautus ei koskaan tule muuttamaan, kuten tekemään naisista miehiä tai muuttamaan sitä ketkä sinua seksuaalisesti haluavat ja mitä asioita he sinussa haluavat, vastassa on tyhjä katse.

Huvittavinta on, että samalla, kun nämä ihmiset yrittävät selittää transsukupuolisten olemassaoloa liian ahtailla sukupuolinormeilla/rooleilla ja esiintyä jonkinlaisina "tiedostavina ihmisinä", he todellisuudessa syyllistyvät lähes aina transsukupuolisten ahtamiseen näihin normeihin. Transnaisten kohdalla syitä etsitään seksuaalisista perversioista ja miesten feminiinisyyden halveksumisesta. Transmiehille taas lankeaa "herkät, haavoittuvaiset nuoret naiset, jotka ahdistuivat ulkonäköpaineista ja tasa-arvosta" -kortti.Lähes kaikesta, mitä (cis)naiset puhuvat transsukupuolisista miehistä ja heidän asioistaan paistaa läpi se, että he kuvittelevat transsukupuolisiin miehiin heidän oman seksuaalisuutensa, kokemuksensa ja psyykkiset ominaisuutensa eli naisen mielensä. Ominaisuuden, jota monet heistä eivät tunnusta edes olevan olemassa, vaikka täältä suunnasta sen olemassaolo on erittäin helppo huomata.

Kun naiset puuttuvat transsukupuolisten miesten asioihin, lopputulos vastaa valitettavan usein sitä, mitä naiset itse kutsuvat mansplainaukseksi. Tunnetila näitä tuotoksia kohdatessa on transsukupuolisena miehenä luultavasti samakaltainen kuin naisilla, jotka asuvat maissa joissa vain miehet kirjoittavat kirjoja naisista.

Cissukupuoliset naiset kuvittelevat transsukupuolisista miehistä erittäin paljon asioita, joilla ei ole mitään tekemistä transsukupuolisten elämän todellisuuden kanssa. Osa näin toimivista naisista on hyvin läpinäkyvästi vain elämän katkeroittamia eukkoja, jotka kostavat kaiken miehille. Osa heistä taas ei tee sitä pahuuttaan. He kuvittelevat omassa naisen mielessään auttavansa pahoista sukupuolinormeista ja epätasa-arvosta kärsineitä "tyttöjä". 

Jo vanha sananlasku sanoo, että tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Kun cisnainen vouhottaa ahtaista normeista ja naisten ulkonäköpaineista, hän ei auta transsukupulisia poikia tai miehiä millään tavalla vaan tekee täysin päinvastoin. 

Mitään ihmisryhmää ei voi auttaa runnomalla heidän omaa ääntään omien harhaisten mielikuviensa alle. En taatusti ole ainoa transsukupuolinen mies, joka on erittäin väsynyt tähän toimintaan. Minulla on vain yksi asia sanottavanani näille naisille, jotka kertovat mielellään transsukupuolisten poikien ja miesten puolesta millainen seksuaalisuus meillä on tai mitkä ovat "oikeat ongelmamme".