Mitä tarkoittaa cissukupuolinen?


Blogissani on esiintynyt ja tulee esiintymään usein termi cissukupuolinen. Se vaikuttaa olevan osalle transsukupuolisuus-termin tuntevistakin vieras sana ja sen merkityksestä liikkuu ihmeellisiä harhakäsityksiä, joita ajattelin oikoa."Mitä tarkoittaa cissukupuolinen?"

Cissukupuolinen on yksinkertaisesti termin transsukupuolinen vastakohta. Se tarkoittaa siis ei-transsukupuolista. Ihmistä, joka on sitä sukupuolta, jonka edustajaksi hänet syntymässä määriteltiin. Se ei kerro varsinaisesti ihmisen sukupuolta eli sitä onko hän mies, nainen jne. Se kertoo ainoastaan sen vastaako hänen sukupuolensa sitä, jonka edustajaksi hänet syntymässä määriteltiin. Termi cis on latinan preposition trans vastakohta samaan tapaan kuin homo on heteron vastakohta. Ei mitään sen erikoisempaa."Cissukupuolinen tarkoittaa ei-transsukupuolista heteroseksuaalia."

Väärin. Termi cissukupuolinen ei ota mitään kantaa henkilön seksuaalisuuteen. Homoseksuaalinen, ei-transsukupuolinen henkilö on yhtä lailla cissukupuolinen kuin heteroseksuaalinenkin. On olemassa cishomoja ja transhomoja."Cissukupuolinen on haukkumasana, jota transsukupuoliset käyttävät puhuessaan ei-transsukupuolisista."

En ole koskaan kuullut kenenkään transsukupuolisen käyttävän cissukupuolista haukkumasanana. Minulle on kyllä kerrottu, että jotkut käyttävät lyhennettä cissu haukkumasanana samaan tapaan kuin jotkut transua. Minusta he tekevät todellisen karhunpalveluksen transsukupuolisille tehdessään neutraalista, loogisesta transsukupuolisen vastaparisanasta pilkkanimityksen.

Lähtökohtaisesti termi cissukupuolinen ei ole haukkumasana ja se on täysin neutraali vastine sanalle transsukupuolinen. Lähtökohtaisesti transsukupuolisilla ei ole mitään cissukupuolisuutta ja cissukupuolisia vastaan. Meistä aika moni tahtoisi olla cissukupuolinen."Vain miehiä sanotaan cissukupuolisiksi."

Väärin. Ei-transsukupuolisia naisia sanotaan yhtä lailla cissukupuolisiksi. Jos jollekulle on syntynyt käsitys, että vain miehiä sanotaan cissukupuolisiksi tai pidetään sellaisina transsukupuolisten toimesta, hän on todennäköisesti kuunnellut aika paljon feministejä, joiden puheissa toistuvat hyvin usein sanat valkoinen cis heteromies, mutta selkeästi harvemmin sanat valkoinen cis heteronainen."Cissukupuolinen on feministien keksimä termi."

Cissukupuolinen on ensisijaisesti transsukupuolisten käyttämä termi ja transsukupuolisuudella itsessään ei ole sen enempää tekemistä feminismin kanssa kuin homoudellakaan. Osa feministeistä käyttää termiä cissukupuolinen, mutta yhtä suuri osa heistä pitää sitä turhana, typeränä tai jonain, jota vain täydellinen feministi voi jaksaa käyttää. Vaikka inhoaisit feminismiä, ei sinun tarvitse sitä siihen liittymättömien ihmisryhmien niskaan kaataa.


"Eikö se ole ihan sama asia kuin biologinen sukupuoli."

Ei ole. Biologinen sukupuoli tarkoittaa yleensä ihmisen syntymähetkellä sukusolujen kautta määräytyvää sukupuolta. Se ei ota kantaa siihen onko tämä yksilö korjannut myöhemmin sukupuoltaan. Biologinen nainen voi siis olla myös täysin miehen näköinen transsukupuolinen mies ja olla käynyt läpi myös genitaalikirurgian. 

Jos sanot esimerkiksi hakevasi pornoelokuvan rooliin cissukupuolista naista, niin se on täysin eri asia kuin se, että sanot hakevasi elokuvaan biologista naista. 

Termiä biologinen sukupuoli käytetään paljon synonyymina cissukupuoliselle. Se on asenteellisuutta ja haluttomuutta puhua tarkemmilla käsitteillä. Jos sukupuoltaan korjanneita transsukupuolisia ei enää laskettaisi biologisiksi miehiksi ja naisiksi, tällöin biologinen sukupuoli voisi toimia tässä merkityksessä.


"Minä koen termin cissukupuolinen alentavana, koska olen mies/nainen. En mikään cissukupuolinen. En halua, että minua sanotaan sellaiseksi."

Et siis halua, että sinua sanotaan cissukupuoliseksi, koska olet mies tai nainen, mutta haluat kuitenkin pitää itselläsi oikeuden kutsua muita transsukupuolisiksi, vaikka transsukupuolisistakin valtaosa on miehiä tai naisia? Eihän se ole tasapuolista. Se on sama asia kuin et haluaisi, että sinua kutsutaan heteroksi, mutta haluaisit kuitenkin, että voit sanoa muita homoiksi.

Voidaan tietenkin tehdä niin, että lakataan kutsumasta ketään cissukupuoliseksi tai transsukupuoliseksi ja puhutaan kaikista vain miehinä, naisina jne. Silloin tulee eteen ongelma sen suhteen, että näiden käsitteiden tarkoittamat asiat ovat kuitenkin olemassa. Jotta niistä voisi keskustella, on oltava termit, joilla niistä voi puhua.

Miten olisi, jos heittäisit vain turhan herkkänahkaisuuden pois ja hyväksyisit sen, että on olemassa transsukupuolisia ja cissukupuolisia ihan niin kuin ihmiset reilut sata vuotta sitten hyväksyivät sen, että on olemassa homoja ja heteroita, joka on sinullekin tänä päivänä täysin selvä asia? Kyllä, nämä käsitteet eivät ole sen vanhempia. Suosittelen lämpimästi lukemaan tämän kolumnin.

Jos termiä cissukupuolinen ei olisi olemassa, ihmiset eivät ymmärtäisi, että on cissukupuolisia miehiä ja naisia sekä transsukupuolisia miehiä ja naisia. He puhuisivat vain miehistä, naisista ja transsukupuolisista, tai normaaleista ja transsukupuolisista, jotka kuvittelisivat jonkinlaisiksi kolmannen sukupuolen edustajiksi, kuten ovat tehneet pitkälti tähänkin asti. Käytän termiä cissukupuolinen painavista syistä, en kiusatakseni ketään.
Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit