Suomalaisilla on heikko ymmärrys sukupuolen vaikutuksesta elämään ja he kokevat siitä puhumisen sen ylikorostamisena

Kun sukupuolesta puhutaan julkisessa keskustelussa, keskustelussa on aina mukana joukko ihmisiä, jotka väittävät, että sukupuolen merkitystä ylikorostetaan, kun siitä puhutaan.

Melko usein samat ihmiset myös väittävät, että puhumalla sukupuolesta vähemmän sen merkitys ihmiselämälle jotenkin vähenee. Väite on ihan yhtä mieletön kuin väite, että puhumalla vähemmän painovoimasta sen merkitys ihmiselämälle jotenkin vähenee tai katoaa. Ei tietenkään vähene.

Mitä tapahtuu, kun sukupuolen merkityksestä lakataan puhumasta on ilmiö, jonka näemme yhteiskunnassa tällä hetkellä. Sukupuolen merkitys ihmiselämälle pysyy täysin ennallaan, mutta ihmiset lakkaavat ymmärtämästä sitä.

Kun emme opeta sukupuolen merkitystä emmekä puhu sukupuolen merkityksestä, ihmiset lakkaavat ymmärtämästä toista sukupuolta ja sitä, miksi se usein ajattelee asioista eri tavalla kuin toinen tai käyttäytyy eri tavalla. He lakkaavat ymmärtämästä miksi joku sukupuoleen liittyvä asia on olemassa, mistä se tulee, tai miksi se on usein erilainen miehille ja naisille. He lakkaavat ymmärtämästä, miksi joku korjaa sukupuoltaan. 

Lisäksi he alkavat keksiä vaihtoehtoisia selityksiä näille asioille. Pahimmillaan tällaiset vaihtoehtoiset selitykset, jotka eivät yleensä ole totta, johtavat yhteiskunnan epäsuotuisaan kehitykseen.

Suomessa on nostettu esiin viime vuosina huoli ihmisten luonnontieteellisen osaamisen heikkoudesta. Tämä on uhka, koska liian vähäinen tietotaso altistaa ihmiset uskomaan hölynpölyyn. Ihmisten luonnontieteellinen osaaminen ei riitä tämän hetkisen yhteiskunnan vaatimaan tasoon. Siksi heidät saa helposti uskomaan esimerkiksi geenimuuntelun vaaroihin. (Jos aihe kiinnostaa, kappaleesta 7 eteenpäin.)

Sama asia pätee myös sukupuoleen. Kun luonnontieteellinen ymmärrys sukupuolesta on heikkoa, yhteiskunnassa rehottaa salaliittoteorioita muistuttava tarina kaikkivoipaisesta patriarkaatista. 


Suurin ongelma sukupuolikeskustelussa on sen laatu

Ongelma sukupuolikeskustelussa ei ole se, että sitä on. Se on sen laatu. 

Sitä käyvät pääosin ihmiset, jotka eivät ole opiskelleet sukupuoleen liittyviä asioita missään peruskoulua pidemmälle. Heidän käsityksensä sukupuolesta on peruskoulussa opetettu siittiö ja munasolu. Sukupuoleen liittyvästä sosiaalisesta todellisuudesta he ymmärtävät aivan yhtä vähän. Ymmärrys kattaa lähinnä feministien vuosikymmeniä esiin tuomat aiheet siitä, miten joku saa pukeutua, kenen kanssa hän saa harrastaa seksiä tai millaisilla leluilla hän sai leikkiä lapsena.

Kymmenen vuotta sitten kuvittelin hetken ajan, että transsukupuolisuuden keskusteluun tuoma käsite sosiaalinen sukupuoli muuttaisi keskustelun suuntaa. Että alkaisimme vihdoin keskustella tekemisen ja pukeutumisen sijaan enemmän siitä, mihin ihmisen kehon sukupuoli tai sen muuttaminen vaikuttaa hänen elämässään ja miksi niin tapahtuu. Sitten feministit määrittelivät sosiaalisen sukupuolen täysin virheellisesti miesten ja naisten käytökseen liittyviksi oletuksiksi, eli samaksi asiaksi, josta he olivat jauhaneet jo puoli vuosisataa. Nyt keskustelemme jälleen siitä, miksi poikien oletetaan leikkivän leluautoilla ja kutsumme tätä sukupuoliroolien sijaan sosiaaliseksi sukupuoleksi, mitä se ei ole. Emme siis päässeet mihinkään.

En ihmettele, että monia ihmisiä kyllästyttää koko aihe. Keskustelu sukupuolesta on jumiutunut ikiliikkujan kaltaiseksi jankkaamiseksi samoista iänikuisista aiheista. Kun ihmiset kyllästyvät siihen, he kuvittelevat, että ymmärtävät sukupuolesta paljon ja siitä puhuminen pitäisi lopettaa. 

Sukupuoli ja sen merkitys elämälle on kuitenkin pääasiassa aivan muuta kuin nämä aiheet.

Jos kysyt ihmisiltä miten sukupuoli vaikuttaa heidän elämäänsä, he luettelevat yleensä miehiä hieman pienemmän palkan, sen että synnyttävät, että käyvät asepalveluksen tai sen, että heidän oletetaan pukeutuvan jollain tavalla sukupuolensa perusteella jne.

Jos kiellät heitä vastaamasta näitä asioita, tai pyydät heiltä nimenomaan luonnontieteellisiä näkemyksiä ja perusteluja sille, miten sukupuoli vaikuttaa elämään, on niin hiljaista, että kärpästen surina kaikuu korvissa. Moni ei pysty mainitsemaan yhtään asiaa.

Monilla suomalaisilla on täysin alikorostunut käsitys sukupuolen vaikutuksesta ihmiselämään. He näkevät sen hyvin vähäpätöisenä ominaisuutena, joka ei vaikuta ihmisen arkeen juuri mitenkään. Todellisuus on päinvastainen. Tämä uskomus on yhtä epätosi kuin se, että aurinko kiertää maata. Sukupuoli on sosiaalisen elämämme peruskivi.


Sukupuoli on elämän perusominaisuus, joka vaikuttaa jokaiseen ihmissuhteeseemme

Sukupuoli on ihmislajin perusominaisuus. Sen olemassaolon tarkoitus on lisääntyminen. Siksi moni luulee, että se vaikuttaa elämään vain seksiaktin aikana. Todellisuudessa lisääntymiseen ja parinvalintaan liittyvät asiat ovat monin tavoin läsnä jokapäiväisessä arjessa ja ihmissuhteissamme koulussa, kotona ja töissä.

Kun joku astuu ovesta sisään, kaikkien huoneessa olijoiden aivot arvioivat hänen sukupuolensa ensimmäisen sekunnin aikana. Tämän määrittelyn jälkeen jokainen suhtautuu häneen eri tavalla kuin jos hän olisi toista sukupuolta. Tämä erilainen suhtautuminen pitää sisällään monenlaisia asioita. Paneutuminen aiheeseen edes välttävästi vaatisi oman kirjoituksensa, joten mainitsen vain muutaman esimerkin.

Sukupuoli määrittää, mitä ihmisessä pidetään viehättävänä ja mitä ei. Miehillä viehättäviä ovat testosteronista kertovat piirteet ja naisilla naishormoneista kertovat piirteet. Tämä johtuu siitä, että viehätymme toisissa hedelmällisyydestä kertovista piirteistä. Siksi ei ole sama asia olla nainen, jolla on leveät hartiat ja leveä leuka, kuin on olla mies, jolla on leveät hartiat ja leveä leuka.

Sukupuoli määrittää miten miehet tai naiset suhtautuvat ihmiseen. Kun korjasin sukupuoltani mieheksi ja aloitin opiskelun, moni asia oli toisin kuin aiemmin. Miehet hakeutuivat seuraani ja naiset välttelivät ottamasta liian pitkiä katsekontakteja. En enää herättänyt naisissa närää liikkuessani miesten kanssa. Ilmiön selitys löytyy osittain biologiasta. Kukaan ei enää ajatellut minun olevan potentiaalinen kilpailija tai uhka hänen parisuhteelleen.

Sukupuoli vaikuttaa jokaiseen ihmissuhteeseemme. Miehen ja miehen tai naisen ja naisen parisuhde ei ole sama asia kuin miehen ja naisen parisuhde. Sama pätee myös ystävyyssuhteisiin. Se mitä mies haluaa naisesta ei ole suoraan johdettavissa siihen, mitä toinen nainen haluaa naisesta tai toisin päin. Tähänkin vaikuttaa homo- ja heteroparien erilainen lisääntyminen.

Myös äidin ja tyttären suhde on eri asia kuin äidin ja pojan. Isän ja tyttären suhde on eri asia kuin isän ja pojan. Isät suosivat enemmän poikia ja äidit tyttäriä. Jos poika onkin transsukupuolinen tyttö, se on yleensä vaikeampaa isälle ja jos tytär onkin transsukupuolinen poika, se on yleensä vaikeampaa äidille.

Sukupuolen merkitykset eivät ole sellaisia, että tavallinen ihminen noin vain huomaa ne ja keksii oikean syyn niille. Siksi niitä pitää tutkia. Tutkimustulokset saattavat olla epämieluisia, mutta on ymmärrettävä, että ihmisen oma kokemus siitä, miten joku asia on, ei ole totuus vaan heidän ihmisille tyypillisille ajatusharhoille alttiin mielensä tuotos.


Ihmiset, jotka eivät ymmärrä mitään sukupuolen merkityksestä eivät kerro sivistyksestä

Sukupuolen ylikorostamisesta puhuvien mielestä kertoo usein jonkinlaisesta edistyksestä, että yhteiskunta on täynnä erityisesti nuoria, jotka kyselevät, että mitä väliä sillä sukupuolella edes on.

Todellisuudessa tämä kertoo nimenomaan päinvastaisesta. Olemme onnistuneet luomaan tietotasoltaan niin heikon yhteiskunnan, että monet ihmiset eivät ymmärrä mitään sukupuolittuneen lajin perusominaisuudesta tai sen vaikutuksesta heidän elämäänsä. Tämä ei ole kovin hyvä eväs elämään.

Se, että tällaisia ihmisiä on olemassa on tasan yhtä hienoa kuin se, että ihmiset kyselisivät suu ammollaan, mitä väliä muka on jollain painovoimalla tai väittäisivät, että painovoimalla ei ole suomalaisessa arjessa merkitystä, samaan aikaan, kun he todellisuudessa eläisivät näiden asioiden vaikutusten alaisina koko ajan. Tällainen yhteiskunta on täysin harhaisissa käsityksissä elävä yhteiskunta.

Edistyksestä ja sivistyksestä kertoo se, että väestöryhmä, joka väittää, että sukupuolella ei ole juuri mitään väliä muuttuu mahdollisimman harvalukuiseksi. Kysyttäessä, mitä väliä sukupuolella on, he osaavat luetella sukupuolen erilaisia merkityksiä yksilön elämään samalla tavalla kuin he osaavat vastata muihinkin elämän perusasioita koskeviin kysymyksiin.

Silloin olemme oikealla tiellä. 

Sinne ei päästä lopettamalla sukupuolen merkityksestä puhuminen, koska joku kokee, että sukupuolta ylikorostetaan.


Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit