Maailmaa, joka on miehelle ja naiselle samanlainen ei ole olemassa ja ainoa keino muuttaa osaansa on lääketiede

Suomalaisille ja länsimaalaisille on hoettu noin puoli vuosisataa, että sukupuolella ei ole paljon mitään väliä. Näin on tehty, koska on haluttu, että asia olisi niin. Biologinen ymmärrys sukupuolesta ei tue tätä näkemystä millään tavalla. 

Suomalainen elää sukupuolittuneessa todellisuudessa parisuhteessaan, lapsi-vanhempi -suhteissaan ja jokaisessa sosiaalisessa kohtaamisessaan. Jos häneltä itseltään kysyy, hän uskoo olevansa vain ihminen, jonka sukupuolella ei ole paljon väliä. 

Hän kokee kohtelevansa miehiä ja naisia samalla tavalla ja uskoo, että erilliset sukupuoliroolit on ihan kohta tuhottu. Nämä kaikki ajatukset ovat täydellistä illuusioita.

Täysin idealistinen maailmankuva ja heikko ymmärrys sukupuolen merkityksestä elämään on yksi suurimmista syistä nimenomaan länsimaisten liberaalien transfobialle. Näin ajattelevat ihmiset eivät ymmärrä, miten sukupuoli todellisuudessa vaikuttaa ihmisen elämään. Siksi he eivät pysty ymmärtämään myöskään, miksi sitä muutetaan ja mitä sitä muuttamalla saavuttaa.


Tilanne ei ole muuttunut omasta nuoruudestani juuri miksikään. Kasvoin aikana, jona sukupuolen merkitystä vähäteltiin jatkuvasti. Minunkin päähäni iskostettiin, että sukupuolella ei ole paljon mitään väliä. Jo kauan ennen täysi-ikäisyyttä huomasin, että se ei ole alkuunkaan totta. 

Vaikka miten yritin tuoda identiteettiäni ilmi, ei maailma ympärilläni minuun poikana suhtautunut. En kuitenkaan osannut selittää minulta vastausta penääville aikuisille mihin kaikkeen sukupuoli vaikuttaa ja miksi. Näin selvästi, että eivät osanneet hekään. 

Yli kaksikymmentä miehenä elettyä vuotta myöhemmin osaan vastata kysymykseen huomattavasti paremmin. Katsoessani tämän päivän transsukupuolisia nuoria, jotka yrittävät perustella tarvettaan muuttaa itseään aikuisten keskellä, jotka yrittävät edelleen valehdella heille, että sukupuolella ei ole paljon väliä, koen suoranaiseksi velvollisuudekseni jakaa ymmärrykseni aiheesta.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on avata sitä, mitä merkitystä sukupuolella on yksilön elämässä. Olen käyttänyt esimerkkeinä kirjoituksessa asioita, jotka elämässäni ja kohtelussani ovat muuttuneet sukupuolenkorjauksen myötä.

Useimmille sukupuolen merkityksille on olemassa selitys, jolle on biologinen perusta. Olen tuonut näitä selityksiä kirjoituksessa esiin ja pyrkinyt perustelemaan, miksi ihmislaji ei ole onnistunut luomaan sellaista yhteiskuntaa, jossa sukupuolella ei ole mitään väliä.


Sukupuoli on sosiaalisen todellisuutemme perusta

Ihminen on suvullisesti lisääntyvä laji ja sukupuoli on ihmislajin perusominaisuus. Sen olemassaolon tarkoitus on lisääntyminen. Siksi moni luulee, että se vaikuttaa elämään vain seksiaktin tai synnytyksen aikana. Todellisuudessa lisääntymiseen liittyvät asiat tekevät sukupuolista monin tavoin erilaisia. Nämä asiat ovat läsnä jokapäiväisessä arjessa ja ihmissuhteissamme koulussa, kotona ja töissä.

Sukupuoli on niin merkittävä asia ihmisessä, että kun joku astuu ovesta sisään, kaikkien huoneessa olijoiden aivot arvioivat hänen sukupuolensa ensimmäisen sekunnin aikana automaattisesti. Tämän määrittelyn jälkeen jokainen huoneessa olija suhtautuu häneen eri tavalla kuin jos hän olisi toista sukupuolta, suurimmaksi osaksi tiedostamattaan asiaa.

Näin eivät toimi ainoastaan ihmislajin edustajat vaan myös monet muut eläimet. Sukupuolittuneet eläinlajit suhtautuvat eri tavalla eri sukupuolten edustajiin. Lisäksi osa tekee niin myös eri sukupuolisten ihmisten kohdalla. Esimerkiksi preeriakoirat ilmoittavat toisilleen eri tavalla, jos savannilla kulkeva ihminen on nainen kuin jos hän on mies.

Tätä sukupuolta, jonka edustajana ihmistä pidetään ja kohdellaan, kutsutaan sosiaaliseksi sukupuoleksi. Se ei aina ole sama asia kuin hänen biologinen sukupuolensa. Näin on esimerkiksi monilla transsukupuolisilla ja intersukupuolisilla. 

On oleellista ymmärtää, että seuraava kirjoitus ei kuvaa sitä, mitä merkitystä nimenomaan syntymähetken biologisella sukupuolella on. Se kirjoitus näyttäisi hyvin toisenlaiselta ajassa, jona ihminen voi muuttaa kehoaan ja sosiaalista sukupuoltaan.

Mitä ovat nämä asiat, joissa sukupuoliin suhtaudutaan eri tavalla?


Naisissa on kaunista naisellisuus, miehissä miehekkyys

Sukupuoli määrittää, mikä ihmisessä on mielestämme kaunista ja haluttavaa. Naisilla tällaisia piirteitä ovat naishormoneista kertovat piirteet ja miehillä mieshormoneista. Tämä johtuu siitä, että nämä erilaiset piirteet kertovat naisen ja miehen hedelmällisyydestä. Ei ole sama asia olla nainen, jolla on kapea lantio, leveät hartiat ja leveä leuka kuin mies, jolla on vastaavat ominaisuudet.

Sukupuoltaan korjanneessa transsukupuolisessa tai ilman sukusoluja syntyneessä intersukupuolisessa nämä piirteet eivät toki kerro hedelmällisyydestä, mutta aivomme toimivat silti niin, että pidämme miehekkäitä tai naisellisia ihmisiä viehättävimpinä. Emme tunnista toisessa varsinaista hedelmällisyyttä vaan nimenomaan siitä kieliviä piirteitä.

Korjattuani sukupuoltani ja tultuani tulkituksi mieheksi ulkonäöstäni saamat kommentit muuttuivat täysin. Eläessäni naisena kukaan ei koskaan kehunut maskuliinisia ominaisuuksiani. Vaikka olisin ajanut hiukseni pois ja pukeutunut miesten pukuun ja panosvyöhön, minua oltaisiin kehuttu korkeintaan teennäisesti "kaunokaiseksi". 

Lihaksikkaat jalkani, karvainen kehoni ja leveät hartiani muuttuivat epäviehättävän sijaan kehun kohteiksi silloin, kun aloin näyttää mieheltä ja minua alettiin pitää miehenä. Sen jälkeen kehostani tuli miehekäs ja lihaksikkaista jaloistani kreikkalaisen jumalan jalat. Tapa, jolla yhteiskunta näki minut ja sen, mikä minussa on viehättävää muuttui täysin.


Saatavilla olevat parisuhteet ja seksisuhteet

Sukupuoli määrittää, millaisia parisuhteita ihmiselle on tarjolla. Naisista ovat kiinnostuneita pääasiassa miehet ja miehistä naiset. Tämä johtuu siitä, että heteroseksuaaliset ihmiset lisääntyvät tehokkaimmin.

Sukupuoli määrittää myös, mitä ihmisessä halutaan ja millaista seksiä hänelle on tarjolla. Suurin osa ihmisistä on kiinnostunut naisissa heidän naisellisista kehoistaan. Miehet etsivät alitajuisesti naisessa lapsilleen äitiä. Jos he etsisivät naisessa esimerkiksi vahvaa ja miehekästä suojelijaa itselleen, yhteiskunta näyttäisi aivan toisenlaiselta. Vaikka mies ei haluaisi lapsia, hän ei silti ala haluta mahdollisimman miehekkäitä naisia. 

Mies haluaa yleensä naisen, jota voi penetroida harrastaessaan seksiä. Jos ihminen on nainen, hänellä on hyvin marginaaliset mahdollisuudet löytää suhde, jossa häntä ei haluta koskaan penetroida. Jos naiset ilmoittaisivat tänään, että haluavat miestensä kanssa vain seksiä, jossa he penetroivat miehiään, useimpien parisuhteet kaatuisivat melko nopeasti.

Miehenä kaikki mainitut asiat ovat erilaisia. Naiset etsivät miehessä isää lapsilleen. Heitä kiinnostaa miehessä mm. pituus, koko, terveys ja miehekkyys. Suoranainen naisellisuus ei ole miehessä viehättävää useimmista naisista. Naisia kiinnostaa myös miehen sosiaalinen asema ja varallisuus enemmän kuin miehiä kiinnostaa naisen vastaava. 

Naiselle on erilaisen lisääntymistapansa vuoksi kannattavaa panostaa määrän sijaan laatuun ja hankkia lapsia jonkun kanssa, joka pystyy tarjoamaan heille mahdollisimman hyvän elämän. Useimmat naiset haluavat miehen, joka voi penetroida heitä. Mies, joka ei siihen pysty ei ole useimmille naisille mieluinen kumppani. Toki on olemassa myös heteronaisia, jotka eivät edes erityisemmin pidä peniksistä.

Korjattuani sukupuoltani maailma muuttui merkittävästi parisuhdeasioiden osalta. Ensimmäistä kertaa naiset alkoivat arvioida minua ja ulkonäköäni tavalla, jolla miehet olivat aiemmin tehneet. Missään olosuhteissa minulle ei olisi ennen sukupuolenkorjausta ollut mahdollista saada suhteita naisten kanssa, jotka pitävät miehistä, eikä suhteita, joissa nimenomaan miehekkyys on minussa haluttava ja ihailtava ominaisuus. Nyt asia on juuri näin. 


Äiti- ja isäsuhde

Suomalaisten lempifraasi on, että ei ole väliä onko se tyttö vai poika, kunhan se on terve. Tämä fraasi ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Siitä alkaen, kun lapsi syntyy, hänen sukupuolellaan on vanhemmalle väliä. 

Äidin tai isän suhde tyttäreen ei ole sama asia kuin äidin tai isän suhde poikaan. Isien on todettu suosivan enemmän poikia ja äitien tyttäriä. Isät sanovat usein haluavansa pojan itselleen kalakaveriksi. Tämä ei tarkoita sitä, että eikö tyttärenkin kanssa voi kalastaa. Tämä tarkoittaa usein sitä, että isä haaveilee pojasta, jonka kanssa käydä kalassa ja keskustella miehen elämään liittyvistä asioista, joihin hänen on helppo samaistua. 

Isät pyrkivät usein suojelemaan tyttäriään enemmän kuin poikia. Isät, joilla on tyttäriä ovat yleensä kiinnostuneempia naisten asemasta ja äidit, joilla on poikia taas miesten asioista. Äitien on todettu voivan purkaa tyttäriinsä omia naiseuteen liittyviä traumojaan ja katkeruuden aiheitaan. 

Sukupuolen korjaaminen paljastaa usein erilaiset siteet omiin lapsiin. Isille on yleensä vaikeampi paikka, jos oma poika onkin transsukupuolinen tytär. Äideille taas on yleensä vaikeampaa, jos oma tytär onkin transsukupuolinen poika. 

En ole löytänyt biologista selitystä monille näistä asioista, mutta on helppo päätellä, että isän halu suojella tytärtään tai tyttäriä kasvattavan isän kiinnostus naisten yhteiskunnalliseen asemaan on oman jälkikasvun menestymisen turvaamiseen liittyvä asia.


Kaverisuhteet

Suurimmalla osalla ihmisistä on ystävyyssuhteita enimmäkseen oman sukupuolensa edustajien kanssa ja vähemmän, tai ei ollenkaan vastakkaisen sukupuolen kanssa. 

Useimmilla ihmisillä on oman sukupuolensa edustajien kanssa samanlaisia kiinnostuksen kohteita. Samaa sukupuolta edustavat ihmiset myös jakavat usein samanlaisen sosiaalisen todellisuuden ja kokemukset. Vain raskaana ollut nainen ymmärtää, mitä toinen raskaana oleva nainen käy läpi, eikä aina hänkään. Myös eri sukupuolta edustavat ihmiset voivat olla ystäviä, mutta heidän ystävyytensä eroaa tässä suhteessa aina saman sukupuolisten ihmisten ystävyydestä.

Monet harrastukset ja asiat on jaoteltu tyttöjen ja poikien, tai miesten ja naisten ryhmiin, oli kyse saunailloista tai pukuhuoneista. Syyt ovat joko seksuaalisuudessa tai fyysisissä asioissa, kuten suorituskyvyssä urheilussa. Naiset ja miehet ovat myös arvoiltaan ja kiinnostuksen kohteiltaan keskimäärin erilaisia. Tämän vuoksi saunailta, joka on nimenomaan naisten, on erilainen kuin jos se olisi miesten tai kaikkien.

Kun korjasin sukupuoltani mieheksi ja aloitin opiskelun, moni asia oli toisin kuin aiemmin. Luokkani pojat hakeutuivat seuraani. Tytöt välttelivät liian pitkiä katsekontakteja, ettei olisi syntynyt vääriä käsityksiä. Myös puheenaiheet, joille altistuin muuttuivat. Miehet puhuivat minulle enemmän asioita, joita eivät olisi sanoneet naisille. Ensimmäisessä työpaikassani kuulin miesten pukuhuoneessa muutaman kuukauden aikana enemmän juttuja autoista ja koneista kuin koko aiemman elämäni aikana naisten pukuhuoneissa, eikä työpaikkani edes liittynyt aiheisiin. Myös omat ystävyyssuhteeni muuttuivat. 


Nais- ja miesyhteisöt kontrolloivat ja tukevat

Kun naiset ja miehet laitetaan tekemisiin toistensa kanssa, he muodostavat sukupuolittuneita yhteisöitä. Yhteisöillä on tietyt arvot, roolit ja säännöt ja enemmistö on se, joka määrittää ne. Mies- ja naisyhteisöillä on sukupuoleen liittyviä usein sanattomia sääntöjä, joiden noudattamista muilta odotetaan. 

Ihmislaji on kehittynyt suhteellisen pienissä ryhmissä ja ihmisille on geneettisistä syistä luontevaa pitää "omiensa puolia". Siksi ihmisyhteisöt, kuten mies- ja naisyhteisöt usein odottavat ihmisten pitävän myös oman sukupuolensa puolia. 

Jos ihminen toimii sukupuolensa saneleman yhteisön hänelle asettamien sääntöjen mukaan, häntä tuetaan. Jos joku ei tee näin, siitä seuraa rankaisu, jonka tarkoitus on saada kontrolloitua yksilöä. Tämä näkyy erityisesti oman tai toisen sukupuolen edustajien vääränlaisen olemisen moralisointina. Olen lajitellut alle erilaisia asioita, joissa nais- ja miesyhteisöt kontrolloivat edustajiaan ja selittänyt, mikä toiminnan motiivi on.


Valta

Naiset kehuvat toisiaan boss ladyiksi, jos nainen menestyy. Se johtuu siitä, että tällaisilla naisilla on valtaa, joka taas hyödyttää muita naisia. He kehuvat toistensa ulkonäköä ja kauneutta. Tämä pitää paikkansa kuitenkin ainoastaan siinä tapauksessa, että olet sellainen, joka on heistä kaunista ja jota he arvostavat. Yleensä se on pitkälti sama asia kuin se millaisia he itse ovat. Jos näytät rumalta, saat olla olemassa, mutta turha siitä on kehuja odottaa.

Miesyhteisöt tekevät samoin, mutta siinä, missä naisyhteisöt arvostavat naisellisuutta, miesyhteisöissä maskuliinisuus on toisissa arvostettava ominaisuus. Miehet kehuvat toistensa lihaksia ja hyvää kuntoa tai muita maskuliinisia ominaisuuksia. Mies on hyvä äijä, kun hänellä on valtaa ja kun hän edistää omiensa asioita.

Jos nainen ei ole feministi, tai on jostain naisia koskettavasta asiasta eri mieltä, tästä seuraa yleensä naisyhteisön suorittama rankaisu. Meninisti, miesten mielistelijä ja pick me-girl ovat kaikki termejä, joilla naiset herjaavat vääränlaisia naisia. Tätä säestetään ajoittain uhkauksella, että tällaisille naisille on varattu aivan erityinen paikka helvetissä.

Myös miesyhteisöt rankaisevat miehiä, jotka ovat liian feminiinisiä, feministejä tai kannattavat miehille epätyypillisiä, tai epäedullisia ajatuksia. Miehet nimittävät toksisesta maskuliinisuudesta puhuvia miehiä usein feministien aivopesemiksi käsikassaroiksi, beta-miehiksi, pick me -miehiksi ym. 

Molemmat sukupuolet pitävät tällaisia ihmisiä jonkinlaisina sukupuolensa pettureina ja rankaisevat heitä siitä. Jos et jaa nais- tai miesyhteisön arvoja, sinua korkeintaan suvaitaan.


Seksuaalisuus

Nais- ja miesyhteisöt kontrolloivat muullakin tavalla oman sukupuolensa edustajia. Nainen, joka liikkuu liikaa miesten seurassa tai menee ilman lupaa heidän kanssaan vaikkapa ainoana sukupuolensa edustajana saunaan herättää pahaa verta naisten keskuudessa. Toisten ihastusten, tai aviomiesten kanssa ei sovi liikkua liikaa varsinkaan puolialastomana, mikäli haluaa pysyä väleissä. 

Vastaavalla tavalla mies, joka liikkuu toisten miesten naisten seurassa liikaa ärsyttää ja saa miesten keskuudessa naistennaurattajan maineen. Ennen kyläyhteisöissä saatettiin antaa sakinhivutusta tällaisesta. Nykyään seurauksena ovat enemmän uhkaukset ja halveksuvat puheet. 

Poikkeuksena ovat homoseksuaalit, joiden käytöstä katsotaan usein tällaisissa asioissa läpi sormien. Se paljastaa, että käytöksen syy on mustasukkaisuus. Homoja ei yleensä koeta seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi uhkana toisten parisuhteille. 


Kehot

Nais- ja miesyhteisöt kontrolloivat myös toistensa ulkonäköä ja kehoja. Kun naiset moralisoivat toisten naisten tekemiä kosmeettisia operaatioita, he syyttävät naisia esimerkiksi miesten miellyttäjiksi ja patriarkaatin uhreiksi. He tekevät niin, koska toisten kehojen muutokset tekevät heistä yleensä viehättävämpiä. Se laskee heidän omaa asemaansa ja se kismittää.

Kun naiset moralisoivat miesten ulkonäköä, esimerkiksi haukkuvat mekkoihin pukeutuvia miehiä, he tekevät sen, koska tällaiset miehet eivät ole heistä seksuaalisesti vetoavia. Siksi he yrittävät vaikuttaa miehiin. Samasta syystä miehet haukkuvat androgyynejä tai miehisiä naisia. Syyt ovat seksuaalisia ja täysin itsekeskeisiä.

Sukupuolenkorjauksien moralisoinnin perimmäiset syyt perustuvat aivan samaan asiaan.

Miehet moralisoivat sukupuoltaan miehiksi korjaavia, koska he haluavat pitää transsukupuoliset miehet naisina ja osana omaa potentiaalisten seksikumppaneidensa joukkoa. Kaikki siihen päälle liimattu sepitys on jaloa kimalletta, jolla yritetään peittää omat todelliset motiivit.

Naisyhteisöt, erityisesti heteronaiset moralisoivat sukupuoltaan miehiksi korjaavia aivan eri syistä. Heille sukupuolensa mieheksi korjannut on naisyhteisön petturi ja uhka. Korjaamalla sukupuoltaan ja olemalla onnellinen hän osoittaa, että miehuus on ainakin hänelle parempaa kuin naiseus. Lisäksi hän on poissa naisten riveistä ja laskee naisten valtaa. Hänelle kostetaan ja häntä rankaistaan hyvin tyypillisesti haukkumalla häntä naisvihaajaksi.

Miehet moralisoivat sukupuoltaan naisiksi korjaavia osittain saman syyn vuoksi kuin naiset sukupuoltaan miehiksi korjaavia. Miehillä korostuneempaa on myös nähdä sukupuoltaan naiseksi korjaavat kilpailijoina ja miehinä, jotka hakeutuvat naisten tiloihin seksuaalisista syistä.


Jos nais- tai miesyhteisö ei pysty kontrolloimaan yksilöä, koska hän ei välitä siitä, seuraava askel on yrittää vaikuttaa siihen, miten muut näkevät tällaisen yksilön. Esimerkiksi lokakampanja heitä kohtaan, jossa heidät yritetään osoittaa epäilyttäviksi ja epämoraalisiksi. Tälläkin hetkellä yhteiskunnassa on meneillään monta hyvin kyseenalaista vaikutusyritystä erilaisia ihmisryhmiä kohtaan.

Tällainen toiminta on ihmisen kaltaiselle apinalle tyypillistä. Se on kuitenkin täysin ristiriidassa itselliseen ajatteluun ja yksilönvapauteen nojaavan yhteiskunnan kanssa. Yhteiskunnassa, jossa sukupuolella ei ole väliä ei voi olla tällaisia yksilölle hänen sukupuolensa vuoksi lankeavia vaatimuksia. Itsenäiseen ajatteluun kykenevä ihminen ei myöskään aja koskaan sokeasti omiensa asioita.

Kaikki muutkin yhteisöt noudattavat samankaltaisia käyttäytymismalleja. Toisin kuin monet muut yhteisöt, kuten vaikkapa maastopyöräilijöiden yhteisö tai asuinpaikkakuntamme yhteisö, nais- tai miesyhteisö ei kuitenkaan ole yhteisö, johon kuulumme vapaaehtoisesti. 

Meidät luetaan sen osaksi, kun sukupuolemme määritellään. Meillä ei ole myöskään mitään keinoa irtisanoutua siitä, että meidät nähdään sen osana, paitsi yhteiskunnasta eristäytyminen elämään erakkona mökissä, tai medikaalinen sukupuolen korjaaminen. Pelkkä identifioituminen joksikin ei riitä siihen, että yksilön sosiaalinen sukupuoli muuttuisi. Toki esimerkiksi muunsukupuolisiin voidaan suhtautua osassa asioista eri tavalla. 

Nais- ja miesyhteisöt ovatkin usein epämiellyttäviä ja ahdistavia poikkeaville yksilöille. Sukupuolinormeista poikkeavat ihmiset kokevat muita enemmän syrjintää ja kiusaamista. Se johtuu nimenomaan tästä nais- ja miesyhteisöjen harjoittamasta rankaisusta vääränlaisia yksilöitä kohtaan. Myös oman nuoruuteni kiusaamiskokemukset olivat naisyhteisön minuun kohdistamaa rankaisua.

Kun aloin elää sosiaalisesti miehenä, monet näistä asioista muuttuivat. En enää herättänyt naisissa närää liikkuessani miesten kanssa. Kukaan nainen ei enää ajatellut minun olevan potentiaalinen kilpailija tai uhka parisuhteelleen. Miehenä eläessäni koin ensimmäistä kertaa, kun joku sanoi vilpittömästi, että olen hyvä jätkä. Se oli hätkähdyttävää, koska se oli aidosti lämmin kehu. Ei ivallinen pilkkanimitys, jollaisena naiset sitä toisistaan käyttävät. 

Ensimmäistä kertaa eläessäni minua arvostettiin ominaisuuksieni vuoksi. Transsukupuolisten miesten yhteisön (tuon ajan yhteisön) löytäminen tuntui sekin nuorena kuin lämpimältä syliltä. Ensimmäistä kertaa koskaan tapasin ihmisiä, jotka kokivat tismalleen kuten minä. Naisyhteisö ei voi koskaan missään olosuhteissa antaa mitään sellaista.

Sukupuoli vaikuttaa elämään myös monella muulla tavalla. Sille, miksi valitsin juuri nämä aiheet kirjoitukseen on muutama syy. Ensimmäinen on, että nämä aiheet, erityisesti viimeinen kohta, ovat julkisessa keskustelussa alikäsiteltyjä. Transsukupuolisuuteen ja sukupuoleen liittyvä keskustelu pyörii usein täysin epäoleellisten aiheiden, kuten pukeutumisen ympärillä.

Toinen syy on, että nämä asiat ovat osa elämää myös liberaaleissa yhteiskunnissa. Vaatetus saattaa vaihdella paljonkin kulttuureittain, mutta nämä asiat eivät juurikaan muutu, oli yhteiskunta miten vapaamielinen tahansa. Saatamme suvaita paremmin maskuliinisuutta naisilla tai feminiinisyyttä miehillä, mutta ei siitä ihailtavaa tule. 

Myöskään viimeinen kohta ei muutu juuri miksikään. Naiset ja miehet kontrolloivat ja rankaisevat toisiaan tänä päivänä vähintään yhtä paljon kuin minun nuoruudessani. Feminismin kaltaiset aatteet vain lisäävät ihmisen velvollisuutta ajaa oman sukupuolensa etua.


Maailmaa, joka on miehelle ja naiselle samanlainen ei ole olemassa

Miehen ja naisen elämässä kaikki asiat alkaen siitä, mitä heissä pidetään kauniina tai haluttavana heille saatavilla oleviin parisuhteisiin, seksiin ja ihmissuhteisiin ovat eri asioita. Jokainen hetki, kun mies ja nainen kulkevat maan päällä, heitä arvioidaan erilaisilla mittareilla. 

Sellainen sukupuolineutraali maailma, johon länsimaiset ihmiset on opetettu uskomaan, ja joka olisi miehelle ja naiselle samanlainen on lähes täydellinen mielikuvituksen tuote. Sitä ei ole yhdessäkään kulttuurissa, oli se rooleiltaan kuinka liberaali tahansa, sai siellä pukeutua ja harrastaa mitä tahansa, tai seurustella kenen kanssa tahansa. Yllä olevat asiat ovat osa ihmisten elämää myös liberaaleissa yhteiskunnissa. 

Kun ihmisen, joka on uskonut sukupuolen merkityksettömyyteen saa ymmärtämään tämän, hänen seuraava kommenttinsa on yleensä, että ehkä maailma ei ole sukupuolineutraali vielä, mutta meidän pitäisi luoda sellainen yhteiskunta. Sen kun muutetaan vain kulttuuri sellaiseksi, että sukupuolella ei ole enää mitään väliä!


Idealistisia lupauksia utopiayhteiskunnista, jotka pitäisi luoda on jokainen sukupuolikeskustelu pullollaan. Aina, kun joku muuttaa ulkonäköään tai sukupuoliominaisuuksiaan, voivotellaan, että näin ei saisi tehdä ja kerrotaan, että pitäisi luoda yhteiskunta, jossa kaikki on yhtä haluttavaa ja kaunista, eikä millään fyysisellä ole mitään väliä, että kukaan ei vain vahingossakaan halua muuttaa itseään mitenkään. 

Olemme onnistuneet lentämään kuuhun ja keksimään vaikka mitä vempaimia, mutta yhtään tällaista yhteiskuntaa ei ole onnistuttu luomaan. Miksi ei? 

Puhe on halpaa. On äärimmäisen helppoa sanoa, että pitäisi luoda sellainen ja tällainen yhteiskunta ja vannoa pyhästi, että alan hyväksi ihmiseksi, joka hyväksyy ja suvaitsee.

Todellisuudessa tällaisen yhteiskunnan luomiseen ei riitä se, että suvaitsee muita ja jatkaa elämäänsä, kuten ennenkin. On jo ajatuksena ylimielinen, että ihmiset muuttaisivat itseään vain siksi, että joku hyväksyisi heidät.


Otetaan esimerkiksi transsukupuolisuus. Ajatellaan, että joku ei pidä siitä, että ihmiset korjaavat sukupuoltaan. Tällainen ihminen lupaa luoda yhteiskunnan, jossa vaikkapa jonkun maskuliinisuutta tai feminiinisyyttä hyväksytään paremmin, jos hän ei korjaa sukupuoltaan. 

Korjaamalla sukupuoltaan transsukupuolinen voi kuitenkin muuttaa lähes kaiken, minkä kuvasin yllä naisen ja miehen elämässä eroavan olettaen, että hänen muodonmuutoksensa onnistuu kohtuullisen hyvin. Sen sijaan, että maskuliinisuus tai feminiinisyys olisi hänessä jotain, joka hyväksytään, siitä tulee hänessä viehättävää ja ihailun kohde. 

On yksinkertainen tosiasia, että naisellisen naisen näköinen ihminen saa ihailua naisellisuudestaan äärimmäisen paljon enemmän kuin naisellisen miehen näköinen, sekä toisin päin. Sillä mikä biologinen sukupuoli on ei ole väliä tämän kannalta. Komea tai kaunis transsukupuolinen nainen tai mies on silti viehättävä ja saa positiivista huomiota.

Lisäksi hänen muuttunut kehonsa vaikuttaa niin, että hänen seksuaaliset kumppaninsa ovat ihmisiä, jotka haluavat ja ihailevat juuri näitä ominaisuuksia hänessä. Se, että rakastamasi ihminen näkee sinussa haluttavana miehisen kehosi, josta sinä itse pidät itsessäsi ja haluaa sinun elävän hänen miehenään on miljoona kertaa arvokkaampaa ja parempaa kuin merkityksettömän ihmisen hyväksyntä.

Tämän lisäksi hän saa vähintään yhden yhteisön, jossa hän ominaisuuksineen ei ole poikkeus, jota suvaitaan, vaan arvostettu ja ymmärretty. Transsukupuolisten yhteisö, joka arvostaa sinua ja ihailee asioita, joita sinä edustat on kuin kipollinen hunajaa verrattuna cissukupuolisten naisten ja miesten vieraannuttaviin ja vihamielisiin yhteisöihin, joissa arvostetaan kaikkea muuta paitsi sitä, mitä sinä olet.

Jos hän taas jättää korjaamatta sukupuoltaan, hän ei saa mitään muuta kuin jonkun hänelle lupaaman hyväksynnän, jonka toteutumisesta ei ole mitään näyttöä eikä takeita. Se on vain yhden mitättömän susannakoivulan tekemä idealistinen lupaus siitä, että maailma muuttuu jonkinlaiseksi, jollainen se ei ole. 

Sukupuolenkorjauksen vaikutukset sen sijaan eivät ole kenenkään antama idealistinen lupaus. Ne ovat fyysisestä muutoksesta seuraavia sosiaalisia tosiasioita. Sen miten sukupuolenkorjaus vaikuttaa elämään pystyy tänä päivänä näkemään melko hyvin seuraamalla transsukupuolisten elämää. 

Ihmisillä, jotka kuvittelevat lupaamalla hyväksyvämpää yhteiskuntaa lopettavansa kehon muuttamiset on suuruudenhullut kuvitelmat oman hyväksymisensä arvosta. He ovat ymmärtäneet koko asian aivan väärin. 

Ihmiset, mukaan lukien vähemmistöt eivät halua hyväksyntää. He haluavat valtaa, ihailua, korkeampaa sosiaalista asemaa ja seksiä, josta he itse pitävät. Niin kauan kuin itseään muuttamalla saa näitä asioita, he tekevät niin.


Tämä tarkoittaa, että sellaisen utopiayhteiskunnan luomiseksi, jossa kukaan ei halua muuttaa itseään suurten massojen pitäisi suvaitsemisen sijaan alkaa haluta kumppanikseen tällaisia ihmisiä. Heidän pitäisi kiihottua naisellisista mekkoon pukeutuvista miehistä ja maskuliinisista naisista.

Heidän pitäisi ihailla ihastuneesti, miten möreä ääni naisilla on sekä pitää äärimmäisen epämuodostuneita ihmisiä aivan yhtä kauniina kuin maailman kauneinta naista. Sekä tietysti pystyä näkemään nainen sellaisenaan miessukupuolen edustajana ja suhtautua häneen joka tasolla, myös seksuaalisesti kuin mieheen, tai toisin päin. 

Kun utopiayhteiskunnan luomisprojektissa päästään tähän vaiheeseen, ei enää näy vapaaehtoisia. Suurin osa on kaikonnut heti, kun on saanut näppäimistöltään tuotettua jonkun kehon muuttamista moralisoivan kommentin ja kerrottua millainen maailman pitäisi hänestä olla tekemättä itse asialle mitään. 

Loputkin kaikkoavat siinä vaiheessa, kun heidän pitää tehdä mitään muuta kuin hyväksyä. He suoraan vastustavat, jos joku edes ehdottaa tällaisia asioita. Se, että vartalolla, ulkonäöllä tai sukupuolella ei saisi olla väliä ihmisten parisuhdevalinnoissa herättää suoranaista raivoa. 

Katsokaa joskus tarkasti transsukupuolisuuteen liittyviä keskusteluja. Joku moralisoi sukupuoltaan korjaavia ja julistaa, että pitää luoda yhteiskunta, jossa sukupuolella ei ole väliä. Kun joku sukupuoltaan korjaamaton transgender-ihminen sitten sanoo, että hän haluaa, että häntä kohdellaan identiteettinsä mukaisen sukupuolen edustajana, samat ihmiset, joista keholla ei saanut olla mitään väliä ovat lynkkaamassa häntä ja sanomassa, että hän on hullu, koska hänellä on aivan vääränlainen keho olemaan tätä sukupuolta.

Toisin sanoen ihmiset itse ylläpitävät koko ajan yhteiskuntaa, jossa sukupuolella ja keholla on väliä. He eivät missään nimessä suostu luopumaan oikeudestaan valita kumppaniaan kehollisin perustein. 

He eivät kuitenkaan ymmärrä, että toimiessaan näin he eivät voi luoda maailmaa, jossa sukupuolella ei ole väliä. Toimiessaan näin he eivät myöskään ole asemassa, jossa heillä olisi varaa saarnata muille siitä, mitä he saavat tehdä kehoilleen, ilman että he ovat kaksinaismoralisteja.


Sukupuolineutraaliuden illuusiossa elävän yhteiskunnan tyyppipiirre on, että tällaisista asioista yritetään jatkuvasti syyllistää jotain yksittäistä ryhmää. Vanhoja ihmisiä, konservatiiveja tai jotain vähemmistöä. Tai kuten eräs konservatiivifeministiksi itsensä määritellyt nainen julisti, että jos nykyajan liberaalifeministit eivät ylikorostaisi sukupuolta, sukupuolella ei olisi väliä. Tällaiset ihmiset eivät näe heillä itsellään olevan mitään tekemistä koko asian kanssa. Tämä on äärimmäinen ajatusharha. 

On hyvin tärkeää ymmärtää, että näihin asioihin eivät ole syyllisiä ne jotkut ihmiset siellä jossain, vaan me kaikki. Myös liberaalit, jotka haluaisivat sukupuolineutraalin yhteiskunnan. He eivät yleensä edes hahmota, millainen sukupuolineutraali yhteiskunta todellisuudessa olisi. 

He kuvittelevat, että sukupuolineutraalissa yhteiskunnassa voi olla edelleen feministejä. Yhteiskunnassa, jossa sukupuolella ei ole oikeasti väliä, ei voi olla aatetta nimeltään feminismi. Siellä ei voi olla naisia, jotka arvostelevat toistensa tapaa olla naisia, tai toistelevat miten hienoa on, kun naiset tukevat toisiaan. Tämä on pelkkää itsekeskeistä vallanhimoa. Siellä ei voi olla ihmisiä, jotka kuolaavat miesten matalaa ääntä, leveää miehekästä leukaa tai peniksiä. 

Ei voi olla ihmisiä, jotka vastustavat sukupuolenkorjauksia, koska pelkäävät oman sukupuolensa aseman heikkenemistä, tai itselle potentiaalisten kumppanien vähenemistä. Tämä kaikki ainoastaan osoittaa vastaan panemattomasti sen, miten paljon sukupuolella on väliä.


Kuten mainitsin alussa, useimmille sukupuolten erilaiseen kohteluun liittyville asioille on olemassa biologinen selitys. Biologiset ominaisuutemme muovaavat sitä, millaisia kulttuureita pystymme lajina muodostamaan. 

Kun vastakkain ovat idealistinen tasa-arvo ja evoluution ihmiseen juurruttama seksuaalinen inho toisen kehoa kohtaan, jälkimmäinen voittaa aina. Siksi me lennämme vaikka kuuhun ennemmin kuin luomme yhteiskunnan, jossa sukupuolella ei ole väliä.

Jos joku ehdottaisi ratkaisuksi yksinäisyyteen, että voisimme muodostaa yhteiskunnan, jossa emme olisikaan laumaeläimiä, hän ei ymmärtäisi edes alkeellisesti, mistä puhuu. Jo hänen tunne-elämänsä ja kommunikaatiokykynsä ovat muovautuneet sen perusteella, että olemme laumaeläimiä.

Ehdotus sukupuolineutraalin yhteiskunnan muodostamisesta on aivan yhtä lapsekas. Sukupuolittunut laji ei pääse sukupuolittuneisuudestaan eroon, eikä pysty muodostamaan sukupuolineutraaleita kulttuureita ilman ihmisjalostuksen kaltaisia kovan luokan toimenpiteitä.


Ainoa tapa muuttaa osaansa on muuttaa itseään

Tämä kaikki tarkoittaa, että jo sillä hetkellä, kun synnymme maailmaan jonkin sukupuolisina, moni asia sosiaalisessa todellisuudessamme on pitkälti ennalta määrätty. 

Nainen ei voi esimerkiksi sanella, että hän ei halua miesten kokevan häntä seksuaalisesti vetoavana. Miehet tulevat tekemään niin, vaikka hän ei haluaisi. Miehet itsekään eivät voi tälle asialle mitään. Hän ei voi myöskään sanella, että haluaa heteronaisten kokevan hänet seksuaalisesti haluttavana, tai että ei tahdo naisten pitävän häntä uhkana parisuhteelleen, vaikka hän saunoo alasti heidän miestensä kanssa. 

Yksilö on maailmankaikkeudelle merkityksetön nappula, jonka osa on elää muiden hänen kehoaan kohtaan tuntemien ja siitä seuraavien asioiden muodostamassa sosiaalisessa todellisuudessa.

Jos asiat ovat näin ikävästi, mitä keinoja yksilölle yleensä jää vaikuttaa elämäänsä?

Kapinointi feministien kanssa? Jos uskot yhä, että naiset, jotka määrittelevät toisten ihmisten sukupuolet, moralisoivat toisia naisia heidän tavastaan olla naisia ja kannattavat sukupuolittunutta aatettaan vapauttavat ihmiset sukupuolisuudesta, voit yhtä hyvin uskoa joulupukkiin.

Feminismi on saattanut vapauttaa ihmisiä rikkomaan sukupuolinormeja jollain feministejä miellyttävällä sovinnaisella tavalla. Tämän kokoluokan asioille feministit eivät ole pystyneet tekemään mitään, eivätkä tule pystymään. Useimmat feministit eivät edes ymmärrä niiden olemassaoloa eivätkä omaa osallisuuttaan siihen, miksi maailma on tällainen.


Epäkorrekti ja epämiellyttävä totuus on, että ainoa tapa, jolla yksilö voi vaikuttaa tämän kokoluokan asioihin on hänen oman kehonsa muuttaminen sellaiseksi, että hän saa sen avulla haluamiaan asioita. Mitään muuta keinoa ei ole olemassa. 

Yhteiskunnassa, jossa vartaloiden muuttaminen on kielletty (esimerkiksi siksi, että idealistit joiden mielestä tulee sen sijaan muuttaa kulttuuria ovat kieltäneet sen) yksilöllä ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa elämäänsä. Hän on fyysisesti ja sosiaalisesti kehonsa vanki, aivan kuten transsukupuoliset ovat aina sanoneet.

Sukupuolineutraaliuden illuusiossa elävä yhteiskunta ei ymmärrä kehon muuttamisen arvoa eikä välttämättömyyttä. Sukupuolineutraaliuteen uskovilla ihmisillä on usein aivan suhteettomat ja harhaiset kuvitelmat siitä, miten paljon he pystyvät vaikuttamaan sukupuolensa merkitykseen liittyviin asioihin. 

Eräs tuntemani nainen lausui kerran käymässämme keskustelussa asian, joka summaa täydellisesti tämän suhteellisuudentajuttomuuden. Hän sanoi, että hän ei vain suostu siihen, että hänen sukupuolellaan on väliä. Ikään kuin koko universumi hänen ympärillään pyytäisi juuri häneltä suostumuksen siihen, millainen se on.


Sukupuolineutraalius oli fantasia, joka epäonnistui

Sukupuolineutraaliuden ajaminen on projekti, jonka voi sanoa epäonnistuneen lähes täydellisesti. Se ei ole onnistunut luomaan yhteiskuntaa, jossa sukupuolen merkitys olisi lakannut, tai useimmissa asioissa edes vähentynyt.

Sukupuolineutraaliuden ajaminen on onnistunut luomaan enemmänkin sukupuolineutraaliuden illuusiossa elävien hölmöläisten yhteiskunnan. Nämä hölmöläiset uskovat pyhästi, että he kohtelevat kaikkia aivan samalla tavalla sukupuolesta riippumatta, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä heidän todellisen käyttäytymisensä kanssa. He uskovat, että heidän sukupuolensa ei vaikuta heidän elämäänsä, vaikka se on tehnyt niin jokaisessa sosiaalisessa suhteessa heidän syntymästään alkaen.

Ihmiset eivät ole olentoja, jotka näkisivät oman käyttäytymisensä realistisesti. Kun he lupaavat muuttaa pitkälti tiedostamattaan tekemänsä asiat, he lupaavat jotain, mitä eivät pysty koskaan toteuttamaan. 


Sukupuolineutraaliuden illuusiossa elävä yhteiskunta on monella tapaa tiedevastainen. Uusi tutkimustieto miehistä ja naisista on monille niin vastenmielistä, että he yrittävät sensuroida siitä puhumisen. 

Myös monet transsukupuolisten asioita ajavat tahot kuvittelevat, että edistävät jollain tavalla transsukupuolisten asioita, kun yrittävät kieltää sukupuolen merkityksestä tai sukupuolten eroista puhumisen. Todellisuudessa asia on päinvastoin.

Suurin uhka transsukupuolisille eivät ole muutamat äärioikeistolaiset vaan sukupuolineutraaliuden illuusiossa elävä valtava massa, johon äärioikeiston levittämä transvastainen propaganda uppoaa kuin veitsi voihin. Jos ihminen uskoo, että hänen sukupuolellaan ei ole väliä, hänen ymmärryksensä asioista on niin heikkoa, että hänelle voi uskotella aiheesta melkein mitä tahansa. Nämä ihmiset ovat juuri niitä samoja, joista poliitikko, joka lausuu "sukupuolta ei tarvitse korjata, koska nainen voi olla monella tapaa" on jonkinlainen rationaalinen ajattelija. 

Koko transsukupuolisuuden rationaalinen perusta on siinä, mitä merkitystä naisen ja miehen fyysisillä eroilla on heidän elämäänsä ja miten näiden ominaisuuksien muuttaminen muuttaa ihmisen elämää. Sukupuolineutraalius sumentaa ymmärrystä aiheesta, kun taas transsukupuolisten asioita edistääkseen on selkiytettävä ymmärrystä aiheesta.

Sukupuolineutraaliuden illuusiossa elävässä yhteiskunnassa transsukupuolisten asioista ja hoidoista ovat päättämässä siihen uskovat hölmöläiset. Ihannemaailmassa ihmisten, joiden ymmärrys sukupuolesta on kuvaamallani tasolla ei pitäisi voida olla päättämässä transsukupuolisten asioista millään tasolla. Lääkäri, joka ei ymmärrä miten massiivisia asioita ulkonäölle ja sen myötä elämälle tapahtuu ei voi olla päättämässä hormonikorvaushoidon jatkamisesta tai lopettamisesta. Demokratiassa ihmisen ei tarvitse myöskään ymmärtää oikeastaan mitään asiasta, josta hän äänestää.


Sukupuolineutraaliuden ajaminen pitäisi lopettaa kokonaan ja hyväksyä, että kyseessä oli fantasia, joka ei voi toteutua ilman koko ihmislajin perusteellista muuttamista. Sukupuolella on väliä, eikä mitenkään vähän. Se on yksi suurimmin elämäämme vaikuttavista asioista heti edustamamme lajin jälkeen.

Tämä asia on hyvin epämiellyttävä ja vaikea hyväksyä monille ihmisille, jotka haluaisivat, että sukupuolella ei ole väliä. Mitä sanoa tällaisille ihmisille? Paras argumentti, jonka tiedän on se, että jos jokin asia on totta, sen kieltäminen ei vie eteenpäin. 

Vuosituhansien ajan ihmiset kuolivat poppamiesten terveydenhuollon seurauksena. Kukaan heistä ei halunnut tätä vaan oikeaa tietoa ja sen tuomaa parempaa maailmaa. Vasta, kun aloimme ymmärtää oikeasti, miten asiat toimivat, tällaiset asiat alkoivat muuttua. Siitä seurasi nykypäivän lääketiede, jonka saavutukset ovat valtaisat ja lisää on luvassa.

Aivan sama asia pätee sukupuoleen. Se, että kuvittelemme elävämme sukupuolineutraalissa yhteiskunnassa ei edistä kenenkään asioita. Ei myöskään sellaisten ihmisten, jotka haluaisivat, että sukupuolella ei oikeasti olisi väliä.

Sukupuolen merkityksettömyyteen uskovien ihmisten maailmankuvan haastaminen ja tunteiden loukkaaminen on pakollista, jos ne ovat todellisuuden vastaisia. Se, että ruokimme tällaisten ihmisten harhaisia, kaikkivoipaisia käsityksiä ja päästämme heidät päättämään asioista, joista heillä ei ole minkäänlaista ymmärrystä ei eroa siitä, että päästäisimme aborttioikeudesta päättämään ihmiset, jotka uskovat, että sillä saako nainen päättää tällaisesta asiasta ei ole mitään väliä.

Vasta kun ymmärrämme mitä merkitystä sukupuolella oikeasti on ja näemme realistisesti miten olemme myös itse siihen syyllisiä voimme keksiä asioihin toimivia ratkaisuita. Puheella sukupuolen merkityksettömyydestä ei ole arvoa, jos se ei ole totta.


Kirjoittaja on yli nelikymppinen transsukupuolinen mies, joka ei olisi elänyt ilman sukupuolen korjaamista päivääkään sellaista elämää kuin elää. Nuorille tahdon sanoa, että jos joku lupaa sinulle maailman muuttuvan jonkinlaiseksi utopiaksi, jollainen se ei ole, ole varuillasi. 99% todennäköisyydellä et tule eläessäsi näkemään sellaista maailmaa. 

Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit