Sukupuolen korjaaminen on ihmislajilla esiintyvä parinvalinnan ja lisääntymisen strategia

Seksuaalisuuteen ja parinvalintaan liittyvät syyt motiivina sukupuolen korjaamiselle loistavat toistaiseksi poissaolollaan yleisestä keskustelusta. Se on kummallista, koska lisääntymiseen liittyvät asiat ovat kaikkein keskeisimpiä sukupuoleen liittyviä asioita. Niiden merkitystä ei voida ohittaa myöskään silloin, kun yksilö muuttaa sukupuoliominaisuuksiaan. 

Transsukupuolisuuden käsitteleminen ilman näiden asioiden huomioimista on näköalatonta, ajallemme tyypillistä sukupuolen tiivistämistä rooleiksi ilman syvempää ymmärrystä niiden syntysyistä ja merkityksestä.

Tässä kirjoituksessa käyn läpi ajatuksiani siitä, miten sukupuoliominaisuuksien muuttaminen vaikuttaa ihmisen seksuaalisiin suhteisiin ja parinvalinnan mahdollisuuksiin.

Kirjoituksessa tarkoitan transsukupuolisilla medikaalisesti sukupuoltaan korjaavia ihmisiä. Transsukupuolisiksi identifioituviin ihmisiin, jotka eivät muuta kehoaan nämä asiat eivät päde.


Eläimet ja kehon sukupuolittuneiden piirteiden merkitys

Kun eläinmaailmassa muutetaan omaa vartaloa, sen syy on usein lisääntymisessä. Erityisesti tämä koskee sellaisten piirteiden muuttamista tai korostamista, jotka ovat kyseisellä lajilla sukupuolittuneita. 

Kun nuorempi hirvisonni käy kierimässä valtasonnin kiimakuopassa saadakseen sen hajun itseensä, se tekee sen viehättääkseen enemmän hirvilehmiä. Se on huomannut, että valtasonni viehättää lehmiä ja käyttää sen hajua hyväkseen päästäkseen itse jatkamaan sukuaan. 

Kun suokukkokoiras pörhistelee suolla koreita höyheniään, jotka on vain koirailla, se tekee sen viehättääkseen naaraita. Poikkeuksena on faeder, suokukkojen kaukaisia esi-isiä muistuttava koiras, joita on jäljellä enää yksi prosentti kannasta. 

Niillä ei ole kaulahöyheniä, joita pörhistellä ja ne näyttävät ulkoisesti enemmän naarailta kuin muiden suokukkojen kaltaisilta barokkihomoilta. Jos ne käyttäytyisivät kuin muut koiraat, niillä ei olisi paljon mahdollisuuksia lisääntyä. Niiden lisääntymismenetelmä onkin yrittää päästä parittelemaan toisesta koiraasta viehättyneen paritteluasentoon jääneen naaraan kanssa sopivan tilaisuuden tullen. 

Suokukot ovat siitä mielenkiintoisia lintuja, että niillä on kolme ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään eli sukupuolirooliltaan erilaista koirasta. Kun joku väittää, että luonnossa sukupuoliroolien on oltava tiukat ja selkeät, hän oikoo mutkia. Luonnossa pärjäävät yleensä sopeutuvaiset yksilöt. Täällä voi lukea suokukkojen erilaisista lisääntymisstrategioista enemmän.


Kun ihmisnainen meikkaa huulensa punaisiksi, mies värjää partansa, tai joku käy suurennuttamassa rintojaan tai hankkimassa leveämmät leukaperät, feminismi esittää heidät ahtaiden ja haitallisten kauneuskäsitysten uhreina. Biologiaa lukenut sen sijaan näkee, että ihminen toimii tässä samalla periaatteella kuin monet muutkin eläinlajit. 

Ihminen korostaa sukupuolittuneita piirteitään, jotka yleensä viehättävät vastakkaista sukupuolta. Se on keino nostaa omaa sosiaalista statusta. Sillä hankitaan joko enemmän kumppaneita tai jollain tavalla parempilaatuisia kumppaneita. Ero on siinä, että muut lajit eivät osaa käyttää lääketiedettä hyväkseen tässä asiassa.




Homojen parinvalinta ei ole sama asia kuin heteroiden

Kun ihmiset ajattelevat parinvalintaa, he ajattelevat sitä yleensä heteroseksuaalisten ja cissukupuolisten ihmisten näkökulmasta. Asiat, jotka eivät noudata cissukupuolisten ja heteroseksuaalisten ihmisten toimintatapoja nähdään usein kummallisina tai luonnottomina.

Heteromiehet usein kuvailevat, että lesboilla on heistä kummallinen naismaku. He eivät ota huomioon, että mies etsii naisesta alitajuisesti äitiä lapsilleen. Silloinkin, kun mies ei halua lapsia, hän viehättyy naisissa hedelmällisyydestä kertovista ominaisuuksista, eikä päinvastaisista asioista, kuten miehekkyydestä. 

Nainen, joka synnyttää itse ja etsii elämänkumppanikseen toista naista ei välttämättä toimi samalla periaatteella kuin heteromies, koska se ei ole hänelle oleellista. Siinä, missä miehelle on kannattavaa löytää hedelmällinen nuori nainen, homoseksuaaliselle naiselle voi olla kannattavaa löytää esimerkiksi turvallinen ja vakavarainen nainen kumppaniksi. 

Sama pätee miesten välisiin parisuhteisiin. Ne eivät aina toimi samalla tavalla kuin miesten ja naisten väliset parisuhteet. Se ei tee niistä luonnottomia.


Transsukupuoliset ovat valjastaneet lääketieteen avukseen parinvalinnassa

Kun puhutaan transsukupuolisista, itsensä muuttaminen vastakkaisen sukupuolen ilmiasuun nähdään yleensä luonnonvastaisena tai järjettömänä. Perusteluna tälle käytetään usein juuri lisääntymistä tai parisuhdemarkkinoita. 

Muutamia vuosia sitten eräs tutkija koki tarpeelliseksi varoittaa transsukupuolisia siitä, että heillä voi olla vaikeuksia löytää seksuaalisia kumppaneita sukupuolenkorjauksen jälkeen. Tämä kuvaa hyvin syvää kyvyttömyyttä ymmärtää aihepiiriä.

Nämä ihmiset eivät ymmärrä, että monet transsukupuoliset eivät halua ollenkaan sellaista seksiä tai sellaisia kumppaneita kuin heille syntymäkehossaan oli tarjolla. Se, mikä on kannattavaa käyttäytymistä miehen kanssa parisuhdetta ja yhdyntää haluavalle, raskautta toivovalle ja synnyttämään valmiille naiselle, ei ole sitä muille. 

Transsukupuolinen mies, joka ei halua olla yhdynnässä kenenkään kanssa (penetroitavana osapuolena), ei halua olla raskaana ja etsii mahdollisesti kumppanikseen vielä naista ei hyödy millään tavalla naiskehonsa ominaisuuksista, saati niiden korostamisesta. 

Naiskeho on kehittynyt juuri tähän tarkoitukseen. Sen ominaisuudet ja niiden korostaminen vetävät puoleensa heteromiehiä, jotka haluavat häneltä juuri niitä asioita, joita hän itse saattaa pitää jopa kuvottavina. Tarkalleen ottaen niitä ei tarvitse edes korostaa. Riittää, että rintojen olemassaolo ja muut estrogeenin muovaamat kehonpiirteet näkyvät muille.


Muuttaessaan kehonsa sukupuolipiirteitä transsukupuolinen mies toimii samalla tavalla kuin cissukupuolinen mies toimii korostaessaan kehonsa maskuliinisia piirteitä. Transsukupuolinen mies muuttaa ne sellaisiksi, että ne viehättävät täysin eri ihmisiä kuin aiemmin. 

Transsukupuolisista miehistä kiinnostuvat biseksuaalien ja panseksuaalien lisäksi jotkut heteronaiset ja homomiehet. Lesbojen ja heteromiesten kiinnostus heitä kohtaan vähenee hyvin merkittävästi. Mitä enemmän miehen kaltaiseksi keho muuttuu, sitä voimakkaampi tämä vaikutus on. 

Sukupuolenkorjaus vähentää ei-toivottujen kumppanien kiinnostusta ja lisää toivottujen kumppanien kiinnostusta transsukupuolista yksilöä kohtaan. 




Sukupuolenkorjaus nostaa joidenkin sosiaalista asemaa

Usein ajatellaan, että sukupuolen korjaaminen automaattisesti vähentää ihmisestä kiinnostuvien yksilöiden määrää. Transsukupuolisuus itsessään rajoittaa monien ihmisten seksuaalista kiinnostusta yksilöä kohtaan, mutta yksilön menestys parisuhdemarkkinoilla ei riipu yksin siitä. 

Siihen vaikuttaa moni muukin seikka. Näitä ovat esimerkiksi se, onko yksilö kiinnostunut omasta vai vastakkaisesta sukupuolesta. Jos korjaa sukupuoltaan "heterosta homoksi" määrä todennäköisesti vähenee enemmän kuin toisin päin. 

Lisäksi se, kuinka pitkälle yksilö transitioituu, eli käykö hän genitaalikirurgiassa vai ei voi vaikuttaa asiaan. Omien havaintojeni mukaan genitaalikirurgiaa läpi käymättömille transsukupuolisille miehille on helpompaa löytää kumppani. Nämä kumppanit ovat usein täysin eri joukkoa kuin genitaalioperaation läpikäyneillä. Genitaalioperaatioiden kehittyminen voi kuitenkin muuttaa tätä asetelmaa voimakkaastikin.

Tämän lisäksi siihen vaikuttaa myös se, kuinka viehättävä yksilöstä tulee. Epäkorrekti totuus, jota luonnollisuutta romantisoivassa ajassamme ei haluta kuulla on, että monet transsukupuoliset ovat paremman näköisiä sukupuolenkorjauksen jälkeen kuin ennen sitä. 

Olen monta kertaa todistanut, miten niin epäviehättävästä sukupuolettoman näköisestä olennosta kuin kuvitella saattaa on kymmenessä vuodessa kuoriutunut hyvännäköinen mies. Naisessa epäviehättävät piirteet, kuten suuri koko, leveä leuka, liiallinen karvankasvu ja vanttera ruumis ovatkin nyt hänestä miehenä komean tekeviä piirteitä. 


Väitän, että tapauksissa, joissa yksilö muuttuu syntymäsukupuolensa pahnanpohjimmaisesta toisen sukupuolen edustajana vähintään keskiverron näköiseksi, yksilöstä kiinnostuneiden ihmisten määrä saattaa jopa lisääntyä. Väitän myös, että tämä sosiaalisen aseman kohoaminen on yksi tekijä, joka lisää tyytyväisyyttä omaa sukupuolenkorjausta kohtaan. (Feministeille tiedoksi, että sosiaalisen aseman kohoamisella ei tarkoiteta palkkaa tai "miesten etuoikeuksia" vaan nimenomaan asemaa parisuhdemarkkinoilla.)

Olennaisinta ei kuitenkaan ole mahdollisten kumppanien määrä vaan nimenomaan sellaisten kumppanien määrä, joita yksilö haluaa. Sukupuolenkorjaus mahdollistaa monille sellaisen seksuaalisen kanssakäymisen ja sellaisten seksuaalisten kumppanien saamisen, joita ei ollut ennen ollenkaan mahdollista saada, ja joita transsukupuolinen yksilö haluaa. 

Tilannetta voi verrata siihen, että kysyisimme heteromieheltä haluaisiko hän elää maailmassa, jossa miljoona homomiestä viehättyy hänestä, vai maailmassa, jossa sata naista viehättyy hänestä. Miljoonastakaan homomiehestä ei ole iloa, jos heitä ei itse yhtään halua.


Sukupuolenkorjaus muuttaa sukupuoliroolin parisuhteessa

Feminismissä miehen ja naisen roolit nähdään sosiaalisina rakennelmina, joita voidaan muuttaa miten halutaan. Monet feministit uskovat, että kun nainen saa käydä töissä tai nainen seurustella naisen kanssa, sukupuolella ei ole enää mitään väliä. Todellisuudessa sukupuolten roolit ovat edelleen täysin erilliset. 

Se, että nainen voi seurustella naisen kanssa ei ole sama asia kuin se, että nainen voi olla suhteessa mies. Nainen on aina toiselle ihmiselle eri asia kuin mies. Katariina Souri antoi aikanaan haastattelun, jossa hän kertoi, että yritti miesten kanssa seurustellessaan tunkea itseään feminiiniseen rooliin. Hän sanoi sittemmin vapautuneensa tällaisista asioista. Erona oli, että Sourin myöhempi kumppani oli nainen. Ihminen tuntee itsensä väistämättä erilaiseksi isomman ja vahvemman miehen rinnalla kuin naisen. Ihmiselle ja monille muillekin eläimille on normaalia ottaa erilainen rooli erilaisissa suhteissa. 

Naisessa viehätytään suhteessa aina hänen feminiinisen naiskehonsa vuoksi, myös silloin, kun hän on persoonaltaan maskuliininen. Sukupuolenkorjauksen myötä tämä muuttuu yleensä niin, että transsukupuolisesta miehestä viehätytään hänen maskuliinisuutensa vuoksi, myös silloin, kun hän näyttää enemmän kauniilta mieheltä. 

Ennen sukupuolenkorjausta useimpia kehutaan näteiksi tai kauniiksi. Sen jälkeen heitä kehutaan komeiksi, jänteviksi, tai heillä kerrotaan esimerkiksi olevan komea parta. Koko tapa, jolla ihmiset näkevät yksilön ja sen, mikä hänessä on haluttavaa, muuttuu.


Naisen rooli parisuhteessa on olla käytännössä aina seksuaalisesti bottom. Heterosuhteissa näitä homomiesten käyttämiä termejä ei yleensä käytetä, koska se, että nainen on bottom on itsestään selvä osa naiseuden käsitettä. Erityisesti heteromiehen kanssa parisuhde, jossa heteromies on aina suhteen bottom ja nainen top on utopia. 

Se, että transsukupuolisella miehellä ei ole enää vaginaa muuttaa väistämättä tämän roolin ja vapauttaa hänet muiden halusta saada harrastaa hänen kanssaan sellaista seksiä, jota hän ei halua. Seurustellessaan miehistä viehättyvien ihmisten kanssa hänen mahdollisuutensa saada parisuhde, jossa hän itse saa aina penetroida kumppaniaan lisääntyvät ekspotentiaalisesti. 

Naisen rooli parisuhteessa on usein olla raskaana ja synnyttää lapsi. Raskaus muuttaa nykytiedon valossa naista aivoista lähtien ja muovaa hänen suhdettaan lapseen. Tässä suhteessa transsukupuolinen mies, joka ei synnytä, eikä ole raskaana vaan seuraa naisystävänsä raskautta sivusta on enemmän miehen roolissa.

Sukupuolenkorjaus muuttaa ihmisen sosiaalista todellisuutta lukuisin tavoin. Se muuttaa paitsi sitä, ketkä yksilöstä kiinnostuvat, myös sitä, millaista seksiä hän voi harrastaa ja millaista seksiä muut haluavat hänen kanssaan. Se mahdollistaa elämän, joka ei olisi millään tavalla mahdollinen syntymäsukupuolessa kaikkein liberaaleimmassakaan yhteiskunnassa.

Lisääntyminen lääketieteen avulla

Yksi ajatusvirhe, johon usein syyllistytään, on lisääntymisen ajatteleminen mahdolliseksi vain yhdynnän kautta. Näin asia ei enää nykyään ole. Lääketiede on tuonut myös tähän kykenemättömille ihmisille vaihtoehtoja biologisen jälkeläisen saamiseksi.

Naisvartaloon syntyneelle ihmiselle, joka ei halua olla raskaana, eikä olla yhdynnässä penetroitavana osapuolena, ainoa mahdollinen lisääntymistapa on lääketieteen apu. Se tarkoittaa munasolujen talteen ottoa ja siittiöiden hankkimista esimerkiksi spermapankista, jos kumppanilla ei niitä ole. 

Sen jälkeen on muutama vaihtoehto. Täytyy olla niin paljon rahaa, että joku muu synnyttää lapsen, tai täytyy olla joku läheinen, joka on valmis tekemään sen. Yleisin vaihtoehto on naispuolinen puoliso, joka synnyttää lapsen.


Transsukupuolisuuden nähdään usein johtavan aina lapsettomuuteen. Todellisuudessa sukupuolen korjaaminen voi olla myös lisääntymisstrategia. 

Jos yksilö korjaa sukupuoltaan esimerkiksi mieheksi ja saa itselleen naispuolisen kumppanin, joka ei olisi viehättynyt hänestä naisena, ja joka synnyttää hänelle lapsen, hän on käyttänyt sukupuolensa korjaamista menestyksekkäästi parinvalinnan ja lisääntymisen menetelmänä. Ihmisenä, joka olisi ominaisuuksiensa vuoksi muuten lapseton, hän on toiminut tavalla, joka on kannattava ja kekseliäs. 

Tämä ei tarkoita, että hän on tietoisesti korjannut sukupuoltaan lisääntymisen vuoksi. Ihmiset eivät yleensäkään tiedosta perimmäisiä syitä sille, miksi he korostavat naisellisia tai miehekkäitä piirteitään, tai miksi he esimerkiksi viehättyvät joistain asioista toisissa ihmisissä. He vain toimivat niin kuin heistä tuntuu hyvältä.


Transsukupuolisuus ei ole uhriutta vaan kekseliäisyyttä

Transsukupuoliset ovat hieman kuin suokukko-faeder. Se syntyi sillä tavalla epäonniseksi, että se ei voi kilpailla muiden koiraiden kanssa höyheniään pörhistelemällä. Sen on toimittava aivan toisella tavalla saadakseen paritella.

Transsukupuoliset ovat usein ihmisiä, jotka syntyivät syntymäsukupuolensa edustajalle epäonnisilla ominaisuuksilla. Ominaisuudet, jotka saavat naiset nauttimaan naiseudestaan ja sopeutumaan siihen usein puuttuvat transsukupuolisista miehistä. Ne asiat, joista transsukupuoliset miehet nauttivat taas ovat usein heille täysin saavuttamattomia kehojensa vuoksi. Naisella ei ole mahdollisuuksia elää miehenä tai kilpailla miehistä pitävistä ihmisistä.

Jos feministi neuvoisi hirvisonnia ja faederia, hän käskisi niitä kapinoimaan alistavia kehonormeja vastaan, eikä muuttamaan itseään. Näillä neuvoilla kumpikaan ei lisääntyisi. Hirvien tai suokukkojen maailma ei muuttuisi paikaksi, jossa naaraat valitsevat jälkeläisilleen huonommalta vaikuttavan isän, vaikka ne seisoisivat suon laidassa kapinoimassa banderollit ojossa patriarkaattia vastaan. 

Aivan yhtä hyödyllisiä ovat monien feministien neuvot transsukupuolisille. Omiin tarkoituksiin täysin sopimattoman kehon ylistäminen tai ihmislajin sukupuolinormien kyseenalaistaminen eivät muuta ihmisen parinvalintaa, eivätkä mahdollista asioita, joita transsukupuoliset haluavat. Edes feministinaiset itse eivät ala pitää naisia miehinä, vaikka pyhästi vannovat kohtelevansa eri sukupuolten edustajia aivan samalla tavalla.


Transsukupuolisille sanotaan usein, että he eivät saisi yrittää rationalisoida transsukupuolisuuttaan. Todellisuudessa monien transsukupuolisten käyttäytyminen on täysin rationaalista. 

He ovat oivaltaneet oikein, että maailma on väistämättä erilainen miehelle ja naiselle ja se johtuu heidän vartaloistaan. He tietävät, mitä heidän on tehtävä, jotta heillä on edes mahdollisuus saada haluamansa kaltainen elämä.

Yhteiskunta transsukupuolisten ympärillä on epärationaalinen ja sukupuolihämmentynyt. 

Se toistelee, että lisääntymiseen tarvitaan aina yhdyntä, että ihmiset pitävät vain oikeista naisista ja miehistä, tai että sukupuoltaan korjanneiden kehot eivät ole oikeita. Se ei ymmärrä, että lääketieteen tuomat vartalot ovat totta ja lääketieteen tuomat keinot aivan käypiä tapoja lisääntyä ja hankkia kumppani. Ei ole mitään lakia, joka määrittää, että vain luonnollinen viehättää ja toimii. 

Jos joku sanoo, että mies etsii naisessa alitajuisesti äitiä lapsilleen, eivätkä parinvalinnan kriteerit ole miehille ja naisille ollenkaan samanlaiset, tämä herättää usein raivoisan vastalauseiden myrskyn. 

Yhteiskunnassa, jossa halutaan olla ihmisiä, sukupuolittunut todellisuus on hyvin epämieluinen. Transsukupuolisuutta ei voi kuitenkaan ymmärtää ennen kuin ymmärtää sukupuolta.

Sukupuolen korjaaminen ei ole uhriutta, moraalista rappiota, mielisairautta tai hämmennystä. Se on osoitus ihmislajin kekseliäisyydestä ja selviytymisestä. 

Se on yksi Homo sapiensilla ilmenevä parinvalinnan ja lisääntymisen strategia.

Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit