Pinkkipartiosta ja transsukupuolisten miesten asioista


Kaverini kertoi minulle, että transsukupuoliset pojat on hyväksytty USA:ssa jokin aika sitten Boy Scoutsien jäseniksi. Uutinen oli hyvä. Itse halusin partioon pienenä, mutta lopetin sen nopeasti, koska en päässyt kaverini kanssa samaan ryhmään vaan jouduin tyttöjen partioon. Asiat, joita teimme partiossa itsessään olivat yleensä ihan mukavia, mutta tytöt olivat tyttöjä. Vapaahetkinä heidän juttunsa olivat sellaisia, että tunsin itseni hyvin ulkopuoliseksi.

Samalla kaverini kertoi, että on perustettu yhdistys nimeltään Pinkkipartio. Minun spontaani reaktioni oli, että onko se joku naisten partioliike vai mikä. Kaverini kertoi, että se on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioita Partiossa edistävä yhdistys. Hieno homma, mutta molempien reaktio oli ihmetys siitä, miksi ihmeessä sen nimi on Pinkkipartio.

Yritin googlettaa termin merkitystä ja google kertoi, että pinkki on slangisana vaginalle. Oletteko te tosissanne tämän nimen kanssa? Pitkän googletuksen jälkeen löysin myös  pienen maininnan, että termillä pinkki viitataan joskus myös homoihin englanniksi. Kyse on siis ilmeisesti englanninkielisen järjestön nimen suomennoksesta. Täytyy sanoa, että olisin nimennyt suomenkielisen järjestön aivan toisin.



Mistä tulee oletus, että kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat jotenkin viehtyneitä pinkkiin väriin tai sen kulttuurissamme edustamiin asioihin? Miksi valita tuollainen nimi järjestölle, jonka on tarkoitus ajaa myös sellaisten ihmisten asioita, jotka ovat saaneet pinkillä kuorrutetun feminiinisyyden tuputtamisesta yhdessä elämässä enemmän kuin tarpeeksi?

Näiltä järjestöiltä tuntuu aina unohtuvan lahjakkaasti, että sukupuolivähemmistöihin kuuluu myös  kaltaisiani valkoisia heteromiehiä. Monet muut tahot yrittävät rikkoa esimerkiksi stereotypiaa homomiehistä vain vaaleanpunaiseen pukeutuvina feminiinisinä miehinä ja tuoda enemmistön tietoisuuteen muunlaistenkin homomiesten olemassaoloa.

Tiedän, että tietynlaiset ihmiset pitävät tätä kirjoitusta pateettisena, koska kamoon onko sun miehisyys niin heikoilla, että et voi kuulua Pinkkipartioon. Minä vastaan, että on. En ole immuuni sille, mitä kaksikymmentä vuotta maskuliinisuuteni vähättelyä teki minulle. Useimmat cismiehet eivät ikinä antaisi tuollaista nimeä järjestölleen. Tämän vaatiminen transsukupuolisilta pojilta ja miehiltä, joista monet ovat olleet koulukiusattuja vääränlaisen sukupuoli-ilmaisunsa tai identiteettinsä vuoksi osoittaa minusta silkkaa typeryyttä.

Sitä paitsi hyvä itsetunto on eri asia kuin se, että on hiljaa ja suostuu itselleen epämiellyttäviin asioihin osoittaakseen, että itsetunto kestää ne. Hyvä itsetunto on sitä, että uskaltaa sanoa, jos jokin ei tunnu hyvältä. Ajoittain näen kauhukuvia, että jos Suomen puolustusvoimat joskus päättäisi alkaa transystävälliseksi niin sekin alkaisi markkinoida tätä vaaleanpunapohjaisella maastokuosilla, jonka reunat loistavat glitterisinä sateenkaaren väreissä.

Tästä aiheesta tuli mieleen myös taannoinen keskustelu, jonka kaverini oli kuullut eräässä  lgbtia-tapahtumassa.

Nainen1: Mistäköhän johtuu, että sellaset niinku esim. bodari-tyyliset transmiehet ei oo hirveesti tekemisissä näiden juttujen kans? Tuntuu, että ne on aina muunsukupuolisia ja sellasia gender nonconforming-tyyppejä tai sitte transnaisia, jotka on äänessä. Kyllä niitä kuitenki varmaan on olemassa suomessaki.

Nainen2: Niin kyllä tuntuu. Karhuhomojaki on tosi vähän. Emmä tiiä. Ehkä niitä ei vaan kiinnosta.












En kyllä yhtään tiedä mistä voisi johtua. Voisiko olla, että kaikki sateenkaarikansaan kuuluvat ihmisryhmät eivät kuse vaaleanpunaista glitteriä?


Pinkkipartio ei ole ainoa vierastamani järjestö. En ole koskaan kuulunut mihinkään seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asioita ajavaan järjestöön. En ole kokenut niistä ensimmäistäkään omakseni. Sille on monta muutakin syytä kuin niitä vaivaava sietämätön tyttömäisyys.

Olen erittäin kriittinen sen suhteen miten yhdistys esittää asiansa. Mitä kylmän asiallisempi ja tilastollisempi ote yhdistyksellä on asioihin, mitä vähemmän se kytkeytyy muihin poliittisiin aatteisiin ja mitä vähemmän se koristelee logojaan pinkillä, glitterisillä sateenkaarilla ja kukkasilla, sitä todennäköisemmin voisin liittyä sen jäseneksi. 

Ongelma on myös se, että transsukupuolisiin keskitytään aina transsukupuolisina, ei juuri koskaan miehinä ja naisina. Se on vähän sama kuin se, että ajaisi cissukupuolisten oikeuksia ottamatta koskaan huomioon cismiesten ja -naisten erilaista yhteiskunnallista asemaa ja erilaisia ongelmia.

Suomessa ei tietääkseni ole yhtään tahoa, joka keskittyisi erityisesti transmiesten ja -poikien asioihin. Transsukupuoliset pojat ovat ainakin Suomessa tilastollisesti itsetuhoisempi ryhmä kuin transsukupuoliset tytöt. Itselleni on vuosien myötä kehittynyt tuntuma siitä, että yksi syy tälle on miesporukoiden ulkopuolelle jääminen. 



Naiset ovat keskimäärin suvaitsevaisempia ja empaattisempia kuin miehet, jonka vuoksi transnaiset vaikuttavat saavan helpommin naispuolisia kavereita ja naisyhteisöltä tulevaa tukea. Naisasiajärjestöt ovat ottaneet transnaiset osaksi toimintaansa. Olen kyllä kuullut, että suhtautumisessa on vielä monenlaisia ongelmia.

Naisasiajärjestöt yrittävät ajaa myös transmiesten asioita. Se ei kuitenkaan ole ollenkaan sama asia kuin se, että miesyhteisö osoittaisi olevansa transpoikien tukena tai kiinnostunut myös transsukupuolisia miehiä koskevista asioista. Lisäksi naisasialiikkeen transmiehiä koskeva aktivismi on mielestäni luokattoman huonoa ja omituista miesten kuukautiset ja tissit -julistusta, jota ymmärtää äärimmäisen marginaalinen hyvin poikkeuksellisella sukupuolikäsityksellä varustettu ihmisryhmä ja johon tavanaomainen transmies pystyy samaistumaan suunnilleen yhtä paljon kuin keskiverto transnainen machomiesten penisjuttuihin. Se on kuitenkin toinen aihe.

Jos olisi olemassa joku asiallinen Pertti perusmiesten järjestö, jonka pääsisältö ei olisi ajaa transsukupuolisten asioita, jotka sattuvat olemaan miehiä vaan miesten asioita, jotka sattuvat olemaan transsukupuolisia, todennäköisesti harkitsisin liittymistä sen jäseneksi.


Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit