Hesari ja obsessio synnyttäviin miehiin


Media on kirjoitellut muutaman päivän suomalaisesta transmiehestä, joka on raskaana ja saa lapsen. Hän on uutisten mukaan ensimmäinen suomalainen synnyttävä transmies. Juridista sukupuolta tarkasteltaessa tilanne saattaa olla se, mutta muuten hän ei ole tietääkseni nähnytkään ensimmäistä synnyttävää suomalaista transmiestä. Muutamakin on synnyttänyt juuri ennen hoitoja, voi olla hoitojen keskenkin.

Hesari julkaisi aiheesta 9.10 jutun nimeltään Mies voi hyvinkin synnyttää - jos hänellä on kohtu tallella, joka sisälsi niin lyhyeksi tekstiksi suuren määrän merkittäviä virheitä, jonka vuoksi päätin kirjoittaa väitteet auki tässä.



"Sukupuolenkorjausleikkauksessa ei ole mitään tarvetta poistaa kohtua. Vain munasarjat poistetaan."

Ajatus, että on olemassa jokin yksittäinen "sukpuolenkorjausleikkaus" jossa psykofyysissosialinen kokonaisuus nimeltään sukupuoli muuttuu on hyvin lapsekas. On olemassa vain pitkä prosessi, joka koostuu hormonikorvaushoidosta sekä useista erilaisista operaatioista, jotka kaikki muuttavat anatomista ja sitä kautta myös sosiaalista sukupuolta samaan linjaan psyykkisen kanssa.

Genitaalialueen operaatiot, joita transsukupuolisille miehille tehdään koostuvat Suomessa munasarjojen, kohdun ja vaginan poistosta sekä phalloplastiasta tai metoidoplastiasta.

Väite, että vain pelkät munasarjat poistetaan on täysin virheellinen. Näin tehdään ainoastaan muutamille, jotka eivät halua muuta genitaalikirurgiaa, mutta haluavat eroon naishormoneita tuottavista munasarjoista. Silloinkin lähinnä he jättävät kohdun, joille ei ole ongelma käydä gynekologilla säännöllisesti, mikä on iso ongelma varsin suurelle osalle transmiehistä.

Tilastollisesti selkeä valtaosa transsukupuolisista miehistä poistattaa sekä kohdun että munasarjat, vaikka eivät edes etenisi phalloplastiaan tai metoidoplastiaan. Tämä käy ilmi Duodecimin 2015 julkaisemasta transsukupuolisuutta käsittelevästä numerosta.

Jos transmies etenee varsinaiseen phalloon tai metoon, häneltä poistetaan Suomessa aina sekä kohtu että munsarjat ja vagina. Toisin kuin jutussa väitetään, kohdunpoisto siis kuuluu normaalisti transprosessiin ja se jätetään paikalleen vain harvoin.



"Useimmilla transsukupuolisilla miehillä on yhä vagina. Vaginan poistaminen on Hovatan mukaan vaativa operaatio eikä auta miestä."

Tässä kohtaa en voinut olla siristelemättä silmiäni, koska en voinut uskoa lukeamaani. 

Noin puolilla transsukupuolisista miehistä on yhä vagina, vaikka muut sisäromppeet onkin yleensä poistettu. Tämä tosin ei johdu siitä, että vaginan poisto olisi jotenkin erityisen vaativa operaatio verrattuna esim. phalloplastiaan. Kyse on operaatiosta, joka tehdään yleensä samalla kohdun ja munasarjojen poiston yhteydessä. 

Tämä johtuu siitä, että monet transmiehet pitävät phallon ja meton tuloksia sen verran epätyydyttävinä, että eivät katso olevan vaivan arvoista edetä sinne asti nykytekniikoilla, vaikka he kärsivätkin genitaaleistaan joskus todella huomattavasti. Eivät kaikki peniksensä menettäneet cismiehetkään halua phalloplastiaa. Jos tulokset olisivat parempia, merkittävästi suurempi osa transmiehistä hankkiutuisi niihin. 

Ennen kaikkea tämä ei todellakaan johdu siitä, että vaginan poisto ei auttaisi transmiehiä, jotka sen poistoa tarvitsevat. Ahdistavista, turhista, limaa erittävistä genitaaleista eroon pääseminen, joita useat ovat inhonneet ja vierastaneet nuoresta asti on todellakin useille iso helpotuksen paikka. Monet poistattavatkin myös vaginansa, vaikka eivät etenisi ollenkaan phalloon tai metoon. En ymmärrä millä perusteella kukaan voi väittää mitään muuta.



Hesarin artikkeli on ilmeisesti tarkoitettu asialliseksi tietopaketiksi aihetta ihmetteleville. Se on kuitenkin lähinnä esimerkki hyvin heikoilla tiedoilla tehdystä, harhaanjohtavasta ja merkittäviä virheitä sisältävästä artikkelista, joka levittää ihmisille mielikuvaa transmiehistä kaikkien hoitojenkin jälkeen kohdullisina olentoina, joille tehtävä vaginan poistokin on turha operaatio. Tällä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Transmiehistä on synnyttänyt Suomessa muutaman vuoden takaisen tilaston mukaan ennen hoitoja noin 4% ja niiden jälkeen luku on luultavasti maksimissaan 1%, jos edes sitä. Synnyttävät transmiehet ovat äärimmäisen pieni marginaalivähemmistö koko vähemmistön sisällä. Silti olen itse nähnyt heistä aivan suhteettoman määrän erilaisia dokumentteja.

En ymmärrä obsessiota synnyttäviä transsukupuolisia miehiä kohtaan. "Mies synnyttää" aivan yksinkertaisesti siitä syystä, että hänellä on yhä naistyypillinen anatomia. Asiassa ei ole mitään sen ihmeellisempää. Miksi ette ole yhtä kiinnostuneita siittävistä transnaisista? Tai siitä, miksi 96% transmiehistä ei synnytä? Tai heistä, jotka kokevat vaginallisen, kohdullisen, synnyttävän miehen leiman stigmana ja joita on paljon enemmän kuin synnyttäviä transmiehiä?

Tai mitä jos keskittyisitte joskus vaikka tekemään jutun transsukupuolisten kokemuksista kehoihinsa liittyen, ettekä vetämään klikkiotsikoita "synnyttävistä miehistä"? Se olisi paljon hyödyllisempää ja lausunnon vaginan poiston hyödyttömyydestä ilmeisesti antanut Hovattakin voisi ehkä oppia, että se mitä täti tuntee vaginastaan ei päde transtaustaisiin miehiin, joten tädit voisivat olla ihan hiljaa asiasta.


Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit