Transsukupuolisten hahmojen näyttelijävalintojen tulee vastata todellisuutta

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, millaiset ihmiset voivat näytellä transsukupuolisia hahmoja. Jotkut transaktivistit ovat väittäneet, että vain transsukupuolinen saa esittää transsukupuolista hahmoa. Perustelut tälle näkemykselle ovat olleet keskenään hyvin erilaisia. 

On myös huomattava, että samoja perusteluja ei voida käyttää sukupuoltaan korjanneiden sekä itsensä transsukupuolisiksi määrittelevien henkilöiden kohdalla. Käyn keskustelussa esiintyneitä väitteitä hieman läpi seuraavassa.


"Cissukupuoliset näyttelijät eivät voi kyetä samaistumaan transsukupuolisten elämänkokemuksiin."

Feministiset transaktivistit tyypillisesti määrittelevät transsukupuolisuuden vain kunkin ihmisen itsemäärittelyn perusteella, eivätkä minkäänlaisten muiden kriteerien joita itse pidän olennaisimpna, kuten sukupuolenkorjausprosessin läpikäymisen.

Tästä seuraa tilanne, jossa esim. transsukupuolisiksi miehiksi on alettu kutsua joukkoa täysin erilaisia ihmisiä alkaen butchlesboista ja poikatytöistä juuri mitenkään eroamattomista ihmisistä, äärimaskuliinisiin koko kehonsa sukupuoliominaisuuksia medikaalisesti muuttaneisiin miehiin. Ensimmäinen ryhmä ei usein tiedä mitään kehon muutoksista, testosteronin vaikutuksista mieleen tai sosiaalisen todellisuuden muuttumiseista niiden myötä. He elävät myös sosiaalisesti täysin eri todellisuudessa kuin sukupuoltaan korjanneet miehen näköiset miehet, jotka ovat kokeneet nuoresta saakka, että heiltä puuttuu penis.

Näillä ihmisillä ei ole juuri minkäänlaista kykyä ymmärtää kaltaiseni transsukupuolisen miehen kokemuksia tai näkemyksiä sukupuolesta. Väitän, että se on keskimäärin huonompi kuin cissukupuolisilla miehillä, jotka sentään yleensä ymmärtävät peniksen puuttumisen kammottavuuden. 

Argumentti, että epämääräisellä, vain itsemäärittelyyn nojaavalla joukolla transvestiitteja, butchlesboja ja varsinaisia transsukupuolisia on juuri mitään yhteisiä kokemuksia on sysipaska. En ymmärrä naisvartaloissaan tyytyväisenä elävien ihmisten miehuutta enkä voi allekirjoittaa, että tällaiset ihmiset tekisivät muuta kuin korkeintaan pilaisivat rooliin esittäessään kaltaisiani transsukupuolisia, jos toisivat siihen omia näkemyksiään.


"Transsukupuoliset näyttelijät jäävät ilman töitä."

Ymmärrän tämän jollain tasolla perusteluna transsukupuolisten näyttelijöiden käyttämiselle. On väärin, että transsukupuoliset näyttelijät eivät usein saa töitä pelkän transsukupuolisuutensa vuoksi. Ei pitäisi olla ongelma, että he näyttelevät cissukupuolista mikäli he näyttävät siltä, eikä rooli ole esimerkiksi pornoa tai muuta, jossa genitaalien toiminta on olennaista. 

Sellaiset transsukupuoliset näyttelijät, joista prosessin jälkeenkin on nähtävissä eroja kuten esim. selviä testosteronin aikaansaannoksia transsukupuolisen naisen kasvoissa ovat heikossa asemassa, koska heidän on usein vaikea näytellä cissukupuolisia hahmoja. Ei voi kuitenkaan olla niin, että transsukupuolisuus on ainoa kriteeri näyttelijän valinnalle edes silloin, kun näytellään transsukupuolista hahmoa. Myös tällöin on mietittävä onko transsukupuolinen näyttelijä ulkoisesti sopiva rooliin. Tällaiset näyttelijät eivät voi näytellä kaikkia transsukupuolisia hahmoja ilman, että se antaa transsukupuolisista todellisuudesta poikkeavan kuvan.


"Mies ei saa näytellä transsukupuolista naista tai nainen transsukupuolista miestä."

Mikäli puhutaan medikaalisen sukupuolenkorjauksen läpikäyneistä henkilöistä, väite on ymmärrettävä. On vaikeaa saada nainen näyttämään siltä, miltä pitkään testosteronia käyttänyt transsukupuolinen mies kuulostaa tai näyttää tai saada mies näyttämään siltä, miltä naisellinen transsukupuolinen nainen näyttää.

Kun laitetaan tällaisia transsukupuolisia esittämään vastakkaisen sukupuolen edustaja, lopputulos ei ole "freesiä ja ennakkoluulotonta" kuten se joidenkin mielestä on cissukupuolisten hahmojen kohdalla vaan pikemminkin päinvastaista. Päädytään vahvistamaan käsitystä, että kaikki transsukupuoliset naiset näyttävät ja kuulostavat miehiltä ja toisin päin.

Mikäli puhutaan transsukupuolisiksi itsensä määrittelevistä henkilöistä, jotka eivät ole korjanneet sukupuoltaan, kyse on kokonaan eri keskustelusta. Heidän kohdallaan ei pitäisi ainakaan vartalon vuoksi olla ongelma, että heitä näyttelee cissukupuolinen nainen tai mies. Mikäli tämä joukko uskoo, että keho ei liity sukupuoleen mitenkään vaan kyseessä on pelkkä sosiaalinen konstruktio, ei näyttelijänkään keholla tällöin voi olla mitään merkitystä. Muun väittäminen olisi kaksinaismoralismia. 


Transsukupuolista hahmoa näyttelevän näyttelijän valinnassa ei ole olennaisinta tämän trans- tai cissukupuolisuus eikä varsinkaan se, miten näyttelijä milloinkin identifioituu. Tärkeintä on osaamisen ohella asia, josta transaktivistit eivät usein halua puhua eli se, että näyttelijän fyysinen olomuoto luo realistisen kuvan transsukupuolisen hahmon ulkomuodosta. 

Jos kaltaistani yli 170 cm pitkää, parrakasta, matalaäänistä, kohtuullisen harteikasta ja lihaksikasta mieheltä näyttävää miestä, joka on käyttänyt testosteronia kymmeniä vuosia laitetaan esittämään nainen, ei hänestä maskeerauksella saada näköistäni tai kuuloistani, eikä hän voi näytellä roolia uskottavasti. Se, että laitamme ihmisen, joka sosiaalisissa tilanteissa tulkitaan naiseksi tai jonka sukupuolta on vaikea määritellä esittämään ihmistä, joka tulkitaan epäröimättä mieheksi on kuin laittaisimme valkoihoisen näyttelemään mustaa emmekä näkisi tuotoksemme uskottavuudessa mitään ongelmaa.

Jos ajattelen, että joku päätyisi tekemään elämästäni elokuvan (toivottavasti ei), jossa prosessin jälkeistä minua näyttelisi nainen viikset naamaan liimattuna, lupaan että ottaisin sen äärimmäisenä loukkauksena, käätyisin haudassani ja tulisin kummittelemaan.