Miten mennä läpi, miten olla maskuliininen ja muita neuvoja transsukupuolisille miehille

Muissa blogeissa, joita olen lukenut on ollut joitain ulkonäköä, läpimenemistä ja naiseutta koskevia neuvoja sukupuoltaan korjaavilla naisille ja tytöille. Ajattelin, että miksi en kirjoittaisi samanlaista sukupuoltaan korjaaville pojille ja kertoisi asioita, joiden tietämisestä olisi ollut itselleni nuorena hyötyä.

Ennen kuin aloitan, sanon muutaman varoituksen sanan. Jos olet henkilö, jonka paidassa lukee sukupuolesi, pronominisi sekä se, mistä aiheista kanssasi saa keskustella, olet työpaikkasi sukupuolipoliisii, joka vaatii poistamaan sukupuolitetut vessat sekä puhuu taukomatta siitä, miten syvästi maskuliinisuuden vaatimukset ahdistavat, on varmasti parempi, että et lue tekstiä. Minulla ei ole mitään sanottavaa teidänkaltaisillenne kavereille. Nämä neuvot ovat sellaisille transsukupuolisille miehille, jotka haluavat olla tavallisia miehiä ja näyttää maskuliinisilta. 


Ulkonäkö

1. Unohda natural transitioning ja vastaava hömpötys ellei sinulla ole vakavaa terveydellistä perustetta siihen. Miessukupuoli on aivoista varpaisiin testosteronin luomus. Miehet näyttävät, kuulostavat ja tuoksuvat miehiltä ja ajattelevat ja käyttäytyvät kuin miehet naisiin verrattuna kymmenkertaisten testosteronitasojen vuoksi, jotka ovat vaikuttaneet heihin kohdusta alkaen. Jos testosteronia ei olisi, ei olisi koko miessukupuolta. Testosteronin luomat henkiset ja fyysiset piirteet ovat pohjimmainen syy sille, miksi heteronaiset ja homomiehet kokevat vetoa miehiä kohtaan.

Transpiireistä löytyy kyllä kaikenlaisia ihmisiä, jotka väittävät elävänsä miehinä ilman testoakin. Kannattaa ymmärtää, että miehuus voi tarkoittaa näille ihmisille mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Vaikkapa sitä, että kukaan lähipiiristä ei sano pahaa sanaa jos he kertovat kokevansa itsensä miehiksi. Se ei vielä tarkoita, että heitä kukaan pitää todellisuudessa miehinä. Suoranaisesti mieheltä näyttämiseen ilman testoa tarvitaan lottovoitto geeniarpajaisissa. He, jotka väittävät menevänsä läpi miehistä ilman testoakin menevät yleensä läpi korkeintaan nuorista pojista ja sitäkin vain siihen saakka, kun avaavat suunsa. 

Ulkonäöllä on väliä. Mitä maskuliinisempi olet ulkomuodoltasi ja käytökseltäsi, sitä vähemmän miehuuttasi kyseenalaistetaan ja sitä enemmän ulkomuotoasi ihaillaan. Tämä pätee niin transsukupuolisten porukoissa kuin niiden ulkopuolellakin. Puhua voi mitä tahansa, todellisuus on eri asia. Kaveri, joka saa kuvaketjussa eniten tykkäyksiä on lähes aina se maskuliinisin karju. 


2. Älä hätäile teston vaikutusten kanssa. Tiedän, että prosessin alun tunnelmissa tätä on lähes mahdotonta ymmärtää, mutta on aivan tyhjänpäiväistä ahdistua ulkomuodostaan ja sen muutoksista ensimmäisten vuosien aikana. Muutos, jonka käyt läpi kestää paljon kauemmin. Mediassa on usein esillä tyyppejä, jotka ovat muuttuneet kahdessa vuodessa todella paljon. Transsukupuolisten ulkomuotoa näkee myös arvosteltavan yleensä jo muutaman kuukauden hormonikorvaushoidon jälkeen. Se on verrattavissa suunnilleen siihen, että ihmettelisi miksi 14-vuotias poika ei näytä aikuiselta mieheltä.

Useimmilla kunnollinen ulkomuodon muuttuminen vie reilusti yli viisi vuotta. Sanoisin että lähemmäs kymmenen. Tiedän monia transsukupuolisia miehiä, jotka ovat olleet ahdistuneita ja julistaneet, että eivät koskaan tule menemään läpi tai heillä ei tule koskaan kasvamaan partaa. Kymmenen vuoden päästä heillä on jäätävä parta, eikä kukaan väittäisi heitä naisiksi ulkomuotonsa perusteella. Omalla kohdallani muutos kaksi vuotta testoilla ja kymmenen vuotta testoilla -kuvissa on niin iso, että meidät hädin tuskin erottaa samaksi ihmiseksi.


3. Älä pukeudu kuin butchlesbo. On yksi asia näyttää maskuliiniselta naiselta ja on toinen asia näyttää mieheltä. Kymmenen vuotta testoilla oltuasi voit hyvällä tuurilla pukeutua vaikka mekkoon ja näyttää silti mieheltä, mutta alussa todennäköisesti et. Älä valitse vaatteita, joita maskuliiniset naiset pitävät vaan valitse miesten vaatteita. Leikkaa lesboletti helvettiin ja hanki miesten hiustyyli.


4. Älä aja kokonaan partaasi, jos sinulla sellainen kasvaa. Varsinkin sellaisilla transsukupuolisilla miehillä, joilla on pehmeät kasvonpiirteet parta on valtava muutos. Parran avulla voi muuttaa myös sitä, miltä oma leukalinja näyttää, jos on sattunut saamaan kapeammat leukaperät. Jos sinulla kasvaa kunnollinen tai edes jonkinlainen parta, anna sen kasvaa ja ole ylpeä siitä. Sama pätee muuhunkin karvoitukseen. Jos jossain, vaikka sitten anuksessa kasvaa karvoja, ne on jumalauta tarkoitettu sinne.5. Älä nypi kulmakarvojasi elleivät ne kasva täysin yhteen. Miehillä on usein hieman erimalliset kulmaluut kuin naisilla. Ne ovat korostuneemmat ja silmät näyttävät olevan sen vuoksi ikään kuin syvemmällä päässä kuin naisilla. Miehillä on myös tuuheammat kulmakarvat kuin naisilla. Mitä paksummat ja tuuheammat kulmakarvat sinulla on, sen maskuliinisemmalta näytät. 


6. Jos kuulut "nykyajan homoihin", jotka meikkaavat, tee itsellesi palvelus ja opettele ymmärtämään mikä kasvoista tekee maskuliiniset tai feminiiniset eli toisin sanoen miten naisten ja miesten kasvot eroavat toisistaan. 

Kun naiset meikkaavat, he korostavat nimenomaan feminiinisiä estrogeenin muovaamia kasvonpiirteitään. Tällaisia piirteitä ovat miehiä paksummat poskipäät, punertavammat ja paksummat huulet, joissa on korostuneempi amorinkaari, kapeammat ja korkeammalla sijaitsevat kulmakarvat, isommilta ja avarammilta vaikuttavat silmät jne.

Jos miehenä meikkaa näin, näyttää joko drag queenilta tai naiselta. Jos ei halua näyttää siltä, pitää korostaa maskuliinisia piirteitään. Käytä vaaleaa huulirasvaa, tummenna kulmakarvoja, peitä parrasta kolot. Jos kokeilet värjätä partaasi, älä tee sitä mustalla. Kaverin, joka on värjännyt partansa mustalla tunnistaa yleensä siitä, että se on valossa sininen. Tummanruskea näyttää luonnollisemmalta.


7. Hanki itsellesi Ryhti. Monet transtaustan omaavat miehet kävelevät lysyssä peiteltyään vuosikausia etupuolen kasvaimiaan. Se jää monille päälle, mutta ei anna sinusta kauhean särmää vaikutelmaa. Sen jälkeen, kun on käynyt mastektomiassa kannattaa panostaa tähän asiaan ja pyytää vinkkejä vaikkapa terveysalan ammattilaisilta mikäli huomaa koko ajan kävelevänsä kumarassa. 


8. Jos käytät testoa, on melkein pyhäinhäväistys olla käyttämättä sen tuomia etuja hyväkseen. Lihakset ovat parran ja muiden pehmytkudosten muovautumisen ohella yksi niistä muutoksista, joka tuo ulkomuotoon suurimman miesleiman. Kukaan koskaan missään ei ole sanonut, että voi hitto tuo pulkannaru tuolla näyttää paremmalta kuin tuo jäntevä ja lihaksikas kaveri.


9. Jos sinulla on kehonmalli, jossa läski kertyy reisiin ja takapuoleen häiritsevästi yhä testojen monivuotisen käytön jälkeen, kannattaa pitää itsensä hoikkana. Rintojen ohella mikään muu kehonpiirre ei ole yhtä naisellinen ja kieli yhtä voimakkaasti estrogeenista kuin iso takapuoli ja lantio. Munasarjojen poisto yleensä poistaa tämän ongelman, tai ainakin auttaa siihen.

Jos sinulla taas on kehomalli, jossa kapea vyötärö erottuu häiritsevästi yhä testojen aiheuttaman rasvajakauman muuttumisen jälkeen, kannattaa pitää itsensä hieman tukevammassa kunnossa. Testosteroni kerää rasvaa vyötärölle ja tekee kehosta tasapaksumman. Tämä peittää usein täysin kapean vyötärön. Myös keskivartalon lihasten treenaminen saattaa auttaa muuttamaan kehon muotoa.


10. Jos et yksinkertaisesti mene läpi vuosikymmenen testosteronin käytön jälkeenkään tai et ole tyytyväinen ulkonäköösi, on ihan ok käydä kosmeettisissa operaatioissa. Ne yleistyvät miesten keskuudessa koko ajan. Transsukupuolisilla naisilla testosteronin jälkien poisto kasvoista on ihan yleistä. Transsukupuolisilla miehillä vastaavia operaatioita, joissa laitetaan esim. täytettä leukaperiin tehdään harvemmin, vaikka meistäkin löytyy pieni joukko niitä, joilla on todella feminiiniset kasvot olemattomine kulmakarvoineen ja otsakumpuineen, pienine nenineen, pusuhuulineen ja siroine leukoineen, ja jotka eivät mene niiden takia läpi. 

Asenne näihin operaatioihin saattaa vieläpä olla hyvin kaksinaismoralistinen. Transsukupuolisten naisten operaatiot nähdään täysin tarpeellisina, mutta transsukupuolisille miehille saatetaan sanoa, että ei niillä ole mitään väliä ja pitää olla tyytyväinen, jos joku tulkitsee edes etäisesti mieheksi. Se on ihan paskaa. Eivät meidän kaikkien tavoitteet prosessissa ole näyttää androgyyniltä pikkupojalta ja mennä siitä, mistä aita on matalin. Joka ikinen miessukupuolen muita viehättävä ominaisuus on testosteronin tuotos. Joka ikinen milli kasvoissa on olennainen sen kannalta miten maskuliininen olet, miten viehättävä olet ja vaikuttaa asennoitumiseen. Koko naamaa ei onneksi tarvitse laittaa uusiksi. Jo yksikin ominaisuus, iso nenä, otsakumpu tai leveät leukaperät tekee todella suuren eron. Me emme onneksi elä enää aikakautta, jolloin ihminen on geeniloton saneleman vartalonsa vanki voimatta millekään mitään.


11. Kanna arpesi kunnialla. Ota ne merkkeinä asioista, joita olet joutunut käymään läpi. Jos ne näkyvät pahasti, ota vaikka arpitatuointi kaveriksi rintaan, että näytät siltä kuin olisit ottanut karhun kanssa matsia. Joillain sukupuolenkorjaushoitoja tarvinneilla miehillä on sellainen tunne, että arvet ovat kauheita ja pitkiä viiltoja ei haluttaisi. Ymmärrän sen, mutta olen itse eri mieltä. Itseäni miellyttävin leikkaustulos on tehty yleensä juuri pitkillä viilloilla, sillä niillä vältytään epätasaiselta rintakehältä, joka monissa muissa leikkaustyyleissä on useammin seuraus. Lisäksi pitkien viiltojen sijoittuminen oikeaan paikkaan rintalihaksen alle näyttää minusta monesti tyylikkäältä varsinkin tyypeillä, joilla on näkyvät rintalihakset. Miesten ei tarvitse olla kauniita vaan miehiä. Käyttäytyminen

Käyttäytyminen on toissijainen asia ulkoisten sukupuolipiirteiden rinnalla, kun puhutaan läpimenemisestä eli siitä, minkä sukupuolen edustajaksi ihminen tulkitaan. Jos näyttää naiselta, korostetun äijämäisin machoilukaan ei tee kenestäkään miestä ihmisten silmissä. Jos vaikutelma on epäselvä, sukupuolta voidaan kuitenkin yrittää tulkita myös käyttäytymisen perusteella. Se miten käyttäydyt vaikuttaa myös siihen, miten maskuliinisena sinua pidetään. Siksi sanon muutaman sanan myös tästä aiheesta.


12. Jos haluat elää stealthina, vältä transstereotypioita. Vasta prosessin aloittaneet transsukupuoliset kyselevät usein, että miksi he eivät mene läpi. Vastaus voi liittyä ulkomuotoon, mutta aina se ei ole syy siihen, että he eivät mene läpi. Varsin usein syy on heidän käytöksessään. Jos toteaa kahvitauon keskusteluissa, että "cismiesten pitäisi niinku tajuta miten vaikeeta on olla nainen" ei tule koskaan menemään läpi. Ei auta, vaikka näyttäisit Juha Miedolta. 

Tietynlaiset feministiaktivistit ovat onnistuneet luomaan muutamassa vuodessa toiminnallaan hyvin vahvan stereotypian siitä, millaisia transsukupuoliset ovat. Näiden ihmisten maailmankuva on niin poikkeava, että sitä ei voi olla tunnistamatta. Toinen välittömästi outtaava asia on pronominipaita. Niitä ei käytä kukaan muu kuin ne ihmiset, jotka uskovat, että sukupuoli on sosiaalinen rakennelma, jonka sanat paidassa tai sosiaalisen median profiilissa määräävät.

Jos haluat elää stealthina, älä ole kävelevä stereotypia. Älä ota itsellesi muusunimeä eli sukupuolineutraalia luontonimeä. Älä pukeudu pronominipaitoihin ja tee sukupuolestasi jotain päivittäistä näytelmää työpaikallasi. Jos haluaa työpaikallaan puhua transsukupuolisten puolesta, sen voi tehdä myös vähemmän koomisella tavalla.


13. Vaikka nykyään on yleistä uskoa niin, maskuliinisuus ei ole sosiaalinen rakennelma vailla perustaa vaan seurausta siitä, millaisia miehet vartaloltaan ja käytökseltään ovat. Nämä asiat määrittävät, mitä maskuliinisuus meille kulttuurisesti on. Miehet mm. puhuvat ja elehtivät tutkitusti eri tavalla kuin naiset. He käyttävät vähemmän sanoja, äänenkorkeus vaihtelee vähemmän, puhe on kaikkiaan tasapaksumpaa ja olemus on vähäeleisempi. Jos haluat havainnollistavan esimerkin tästä, katso tämä video. Christina Aquilera on kävelytyyliään, puhetapaansa ja epäsuoraa vihjailuaan myöten kuin kävelevä feminiinisyys, kun taas Eminen on kehonkielineen ja puhetapoineen sen vastakohta. Videosta on poistettu kohta, jossa Eminem kohdistaa hyvin suoraa aggressiota Mobyyn puheensa kesken. (Jonnet ei muista.)

Jos haluat vaikuttaa maskuliiniselta, kannattaa maskuliinisia piirteitä opetella elleivät ne tule luonnostaan. En usko, että umpifeminiinisestä ihmisestä saadaan maskuliinista mitenkään, mutta ainakin jonkin verran tällaista käytöstä voi opetella. Miehenä kannattaa myös puhua selkeästi ja kuuluvasti. Vaikka ei olisikaan varma asiasta, kannattaa vastata reippaalla äänellä vaikka sitten, että ei tiedä. Lievä ujous voi olla joistain vetoavaa, mutta mies, joka hihittelee hermostuneesti tai kimittää ihastuessaan on hieman kuin nainen, joka piereskelee äänekkäästi ja örähtelee matalalta kuin harmaakarhu.


14. Älä vähättele itseäsi. Katsoin erästä ohjelmaa, jossa eräs sukupuoltaan korjannut henkilö sanoi, että hänen oletetaan tietävän nykyään enemmän kuin aiemmin oletettiin. Tämän jälkeen hän sanoi jotain sen tyylistä, että mitäs hän mistään tietää. Mieleni olisi tehnyt kysyä, että miksi vaadit itsellesi muiden veroista palkkaa, jos et tiedä mistään mitään. Älä tee näin. Se on rumaa, typerää pimpinnuolentaa. Se on itsensä alentamista sen vuoksi, että saisi naisilta hyväksyntää. Lopulta tällaista miestä ei kunnioita kukaan. Eivät edes ne naiset, joita hän yrittää mielistellä.


15. Älä häpeä maskuliinisuuttasi. Tänä päivänä ei ole helppoa kasvaa mieheksi, jolla on terve suhtautuminen omaan maskuliinisuuteen. Erilaiset feministit yrittävät väittää, että jos et ole tyttömäinen, et pukeudu pinkkiin tai toimit muuten tavalla, josta he eivät pidä, olet naisvihaaja tai epävarma omasta maskuliinisuudestasi. Tämä on täyttä potaskaa. Sinulla ei ole mitään velvollisuutta olla tyttömäinen tai häivyttää tai peitellä maskuliinisuuttasi. Väite, että rohkeasti feminiininen mies on maskuliinisin mies on yhtä järkevä kuin väite, että rohkeasti tyhmä ihminen on älykkäin ihminen. Tekona mekkoon pukeutuminen voi olla munakas, mutta se ei ole sama asia kuin se, että mies mekossa on maskuliininen.


16. Älä jää pyörimään "transpiireihin". Muista transsukupuolisista voi olla apua vertaistuen suhteen jossain vaiheessa elämää ja voit löytää parhaassa tapauksessa hyviä ystäviä. Elämänsä ja maailmankuvansa rakentaminen vain niiden varaan ei kuitenkaan ole hyvä asia. Ihmiset, joiden kaikki kaverit ovat sukupuolivähemmistöjen edustajia ja/tai intersektionaalisia feministejä, joiden työpaikka on täynnä samanlaisia ihmisiä ja jotka pahimmillaan asuvatkin jossain sateenkaarikommuunnissa ovat useinmiten aivan yhtä surullista seurattavaa kuin nurkkakuntaisimmat peräkylien juntit. Kuplautuminen kääpiöittää näiden ihmisten maailmankuvan safe space-poterossa syntyneeksi hötöksi ja vaikeuttaa sopeutumista yhteiskuntaan.


17. Älä katkeroidu. Tällä tarkoitan asennetta, jossa happamoidutaan, kun maailma ei pyörinytkään kuten halusit. Maailma ei pyöri kenenkään navan ympärillä eikä kaikkiin asioihin täällä ole olemassa ratkaisua, vaikka erityisesti länsimaiset ihmiset uskovatkin usein kaikkivoipaisuuteensa. Vaikka sinua olisikin kohdeltu kaltoin, tämä asenne ei vie sinua eteenpäin. Elämä on helvetin epäreilua, on ollut aina sitä, enkä näe ensimmäistäkään syytä miksi se ei tulisi olemaan sitä myös tulevaisuudessa. Se ei ole sitä vain transsukupuolisille vaan myös nuorena sairastuneille, vaikeasti kehitysvammaisille, heille jotka eivät koskaan saaneet parisuhdetta ja monille muita ihmisryhmille, joita vainotaan ja tapetaan yhä maailmalla jne. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.


18. Mieti ainakin kymmenen kertaa ennen kuin tulet ulos julkisuudessa transsukupuolisena. Kun teet niin kerran suomen kokoisessa maassa, paluuta stealth-elämään ei ole. Monet transsukupuoliset käyvät läpi nuorena eräänlaisen maailmanpelastaja-vaiheen, jolloin transsukupuolisuus täyttää heidän elämänsä ja he haluavat valistaa ihmisiä loputtomiin. Valitettava tosiasia on, että hyvin harvalla on 20-vuotiaana mitään kovin mielenkiintoista sanottavaa. Suurimmasta osasta kehittyy paljon maltillisempia keski-ikäisiä. He huomaavat, että olivat väärässä aika monesta asiasta, joihin ennen uskoivat ja loputkin niistä olivat paljon monimutkaisempia. Olen kiittänyt itseäni monta kertaa, että en tuossa iässä perustanut edes blogia. 


19. Muista, että et ole mitään velkaa muille vain, koska olet sellainen kuin olet. On olemassa paljon ihmisiä, jotka yrittävät asettaa transsukupuolisia vastuuseen milloin mistäkin asiasta. Milloin olet olevinaan syypää siihen, että sukupuolierot tai sukupuoliroolit ovat olemassa, milloin joku on kaatamassa niskaasi ämpäreittäin katkeruutta siitä, että et kohtaa naisten kokemaa ahdistelua jne. Älä koskaan sorru ajattelemaan, että sinulla on jotain velvollisuuksia näitä ihmisiä kohtaan vain, koska sinä olet transsukupuolinen. Sinä et ole vastuussa näiden ihmisten ongelmista etkä mitään velkaa heille.


20. Älä takerru menneeseen. Prosessin aloitettuasi kuvittele mielessäsi kaksi vaihtoehtoa. 70-vuotiaana sinua haastatellaan jostain asiasta. Sinä et ole ehkä elänyt helppoa elämää, mutta sinä olet tehnyt asioita ja olet kokenut paljon sellaista, jota monet eivät ole. Sinua ei muisteta transsukupuolisuudestasi. Toinen vaihtoehto on, että sinulla ei ole 70 vuoden iässäkään vielä mitään muuta sanottavaa kuin valitus kuukautisista, joita sinulla oli pari kappaletta joskus 50 vuotta sitten. Et ole tehnyt mitään vaan olet rypenyt traumoissasi sen sijaan, että olisit käyttänyt elämäsi parhaasi mukaan sen elämän elämiseen, jonka sinä halusit. Kannattaa miettiä kumpi näistä henkilöistä sinä haluat olla.