Erilaiset trans-ihmisryhmät pitäisi tunnustaa vain, jos ne liittyvät fyysisiin tosiasioihin

Transsukupuolisuuden noustua julkiseen keskusteluun on käynyt ilmi, että sukupuoli ei suinkaan ole ainoa ominaisuus, jonka suhteen ihmisillä ilmenee trans-identiteettejä. Sukupuolen lisäksi keskustelussa ovat olleet esimerkiksi transrodulliset, transikäiset sekä translajiset ihmiset. 

Toisin kuin sukupuolen kohdalla, jota useat transsukupuoliset muuttavat medikaalisesti, moniin muihin käsitteisiin ei liity vastaavia muodonmuutoksia.


Kun transsukupuolisuus on 2020-luvulla määritelty medikaalisen muodonmuutoksen sijaan pelkäksi identiteettikysymykseksi, kaikki muutkin ihmisryhmät ovat havainneet tilaisuutensa koittaneen. Ne ovat alkaneet penätä oikeuksiaan identiteettinsä tunnustamiseen. Maailmalla on käyty viime vuosina esimerkiksi taisteluja siitä, saako ihminen muuttaa juridista ikäänsä, jos hän saa muuttaa myös juridista sukupuoltaan pelkällä omalla ilmoituksellaan, ilman mitään muita kriteereitä.

Olemmekin hiljalleen menossa kohti yhteiskuntaa, jossa ihminen voi liittää sanan trans melkein minkä tahansa ominaisuuden eteen ja väittää olevansa mitä ikinä hän kokeekaan olevansa. 


2020-luvun feminismiin perustuvassa transaktivismissa ollaan suhtauduttu nuivasti transmedikalisteihin/truscumeihin eli transsukupuolisiin tai muihin ihmisiin, jotka pitävät transsukupuolisuuden ehtona medikaalista sukupuolenkorjausta. 

Transmedikalistit ovat ymmärtäneet, että ihmisten kokemukset, myöskään erilaisiksi trans-ihmisiksi itsensä määrittelevien, eivät aina ole totta, eivätkä järjellisesti perusteltavissa. He tietävät, että jos tämä tosiasia hylätään sukupuolen kohdalla, ei päädytä parempaan yhteiskuntaan. Päädytään yhteiskuntaan, jossa myös kokemus siitä, että rasismia ei ole olemassa voi olla totta.


Jos annamme kaikkien itse määritellä minkä ikäisiä, minkä lajisia ja minkä värisiä he ovat, pian elämme yhteiskunnassa, jossa lastentarhaan voi pyrkiä viisikymppisiä, Jonne voi haluta ajaa autoa ja ostaa alkoholia identiteettinsä turvin, eläintarhan norsuaitaukseen voi pyrkiä ihmisiä asumaan ja naapurisi Pertti saattaa nostaa oikeusjutun jotain Aamatsonian alkuperäiskansaa kohtaan, jonka trans-edustaja hän kokee olevansa. 

Jos alamme validoida ihmisten järjettömiäkin identiteettejä emmekä vaadi mitään järjellisiä perusteluja omille kokemuksille, päädymme yhteiskuntaan, jossa saamme liittää oletettu-sanan paitsi sukupuolimääreiden, myös kaikkien muiden ominaisuuksien eteen. Nais- ja miesoletettujen lisäksi olemme valkoisoletettuja, aikuisoletettuja ja ihmisoletettuja. Miesten tamponeiden (LOL) lisäksi kaupoissa on pian valkoisia meikkivoiteita (trans)tummaihoisille, liharuokaa (trans)vegaaneille ja ihmisten ruokaa koiranruokasäkeissä (trans)koirille.


Jos annamme ihmisten määritellä oman sukupuolensa juridisesti, emme voi perustella miksi emme anna kaikkien muidenkin määritellä itse mitä he ovat. Tässä vaiheessa yhteiskunta ei enää tule ottamaan trans-käsitettä tosissaan. Kaikista trans-käsitteen alaisista ryhmistä tulee absurdi vitsi, jota he osittain jo ovat. 

Se, että tekee transsukupuolisista kävelevän vitsin, joita ei tarvitse kuunnella on kaikkein pahinta, mitä varsinaisille transsukupuolisille voi tehdä. Ei auta, vaikka tarkoitus olisi ollut kuinka hyvä tahansa.

Koko trans-käsitteen mielekkyyttä voidaan miettiä, mutta mikäli sitä käytetään kuvaamaan fyysisiä ominaisuuksia, se tulee sitoa fyysisesti olemassa oleviin tosiasioihin. Muuten sillä ei ole mitään vakavasti otettavaa merkitystä.


Nenä

Mirkku identifioituu trans-pieninenäiseksi. Todellisuudessa hänellä on 10 senttiä pitkä valtava nenä. Mirkku ei ole trans-pieninenäinen paitsi siinä tapauksessa, että hän käy kirurgisessa operaatiossa, jossa hänen nenäänsä pienennetään merkittävästi. Silloin Mirkku on trans-pieninenäinen. Hän ei ole biologisesti pieninenäinen, mutta hänen nenänsä on silti todellisuudessa pieni, koska se on tehty keinotekoisesti sellaiseksi ja hän elää pieninenäisen sosiaalisessa todellisuudessa.


Ihon väri

Peter identifioituu trans-valkoiseksi. Peterin ihon väri on kuitenkin lähes musta. Peter ei ole trans-valkoinen. Mikäli Peterillä on vitiligo, jonka seurauksena hän muuttuu yhtä valkoiseksi kuin Michael Jackson, asia on toinen. Silloin hänen ihon värinsä on valkoinen ja hän voi olla trans-valkoinen. Biologisesti hän ei ole valkoihoinen, mutta on totta, että hänen ihonsa väri on valkoinen. Näin voi olla myös, jos hän on esimerkiksi vaalentanut ihoaan riittävän paljon. 


Ikä

Jonne on 18, mutta identifioituu trans 54-vuotiaaksi. Jonne ei ole trans 54-vuotias. Mikäli Jonnella on esimerkiksi sairaus, jonka vuoksi hänen ihonsa tai kehonsa laajemminkin vanhenee kymmeniä kertoja nopeammin kuin normaalisti ja Jonne näyttää 54-vuotiaalta muiden silmiin, voidaan Jonnen identiteetti trans-54 vuotiaana kenties ymmärtää. 


Silmien väri

Tinjalla on siniset silmät, mutta hän identifioituu trans-ruskeasilmäiseksi. Tinja ei ole trans-ruskeasilmäinen. Mikäli Tinja käy esimerkiksi muuttamassa silmiensä väriä laserilla tai asennuttamassa eriväriset implantit silmiinsä, hänen voidaan sanoa olevan trans-ruskeasilmäinen. Hänen geneettinen silmien värinsä on yhä sininen, mutta hänen synteettinen silmien värinsä on ruskea ja hän elää sosiaalisesti ruskeasilmäisenä.


Sukupuoli

Havu identifioituu transmieheksi. Hän syntyi naisvartaloon, eikä hän koe mitään tarvetta muuttaa sitä. Hän näyttää naiselta ja ihmiset tulkitsevat hänet naissukupuolen edustajaksi ollessaan tekemisissä hänen kanssaan. Hän ei ole fyysisesti eikä sosiaalisesti mies vaan nainen, joka poikkeaa sukupuolinormeista. Havu ei ole transsukupuolinen mies. Jos hän muuttaa kehoaan niin, että sen ominaisuudet eivät ole naiskehon ominaisuuksia ja muut tulkitsevat hänet ihmislajin urospuoliseksi edustajaksi, hän on transsukupuolinen mies.



Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit