Uutisointi transgender-ihmisten ongelmista saa medikaalisesti transitioituneet transsukupuoliset näyttämään ihmisryhmältä, joka ei pysty sopeutumaan osaksi yhteiskuntaa

Mediassa esiintyvä uutinen transsukupuolisista ihmisistä koskettaa tänä päivänä lähes poikkeuksetta jonkinlaisia heidän elämäänsä liittyviä ongelmia tai heidän kohtaamaansa syrjintää. Esimerkkejä tällaisista uutisista ovat puhuttelutermejä, pukuhuoneita, urheilua tai hoitoihin pääsemistä koskevat ongelmat. 

Näin yksipuolinen uutisointi on jo itsessään ongelma, koska tavallisten transsukupuolisten elämä ei ole sarja ongelmia. Kaltaiseni transsukupuoliset, joiden elämässä ei ole suurempia ongelmia puhuttelutermien, pukuhuoneiden tai hoitoihin pääsemisen suhteen muuttuvat valtaosalle ihmisistä täysin näkymättömäksi ja olemassa olemattomaksi ihmisryhmäksi.

Vielä suurempi ongelma tämä on, kun mediassa uutisoidaan "transsukupuolisten" kohtaamista ongelmista, mutta jätetään mainitsematta kokonaan, että uutisessa transsukupuolisella tarkoitetaankin sukupuoltaan medikaalisesti korjaamattomia ihmisiä, jotka identifioituvat transsukupuolisiksi.

Tällainen uutisointi hämärtää ihmisten käsitystä siitä, millaisia medikaalisesti sukupuoltaan korjannet transsukupuoliset ovat, millaista elämää he elävät ja millaisia haasteita he kohtaavat. Ihmisille syntyy kuva, että uutisissa mainitut ongelmat ovat arkipäiväisiä ongelmia myös medikaalisesti sukupuoltaan korjanneille ihmisille, mikä on usein hyvin kaukana todellisuudesta.


Oikeus kulkea ilman paitaa

Viime vuosina mediassa on nostettu usein esiin, että naisten paljaita nännejä sensuroidaan eri sosiaalisen median alustoilla. Uutisoinnissa on nostettu esiin myös sukupuolivähemmistöt. On mainittu, että "transmiesten" nännejä sensuroidaan tai "transihmisten" nännejä sensuroidaan. 

Mitä uutisissa on jätetty kertomatta on se, millaisista ihmisistä on kyse. Usein ihminen, jonka nännit on sensuroitu on naiskehoinen ihminen, joka ei ole käynyt minkäänlaisessa operaatiossa, eikä aio sellaiseen edes mennä. Häntä tituleerataan transsukupuoliseksi mieheksi sillä perusteella, että hän identifioituu sellaiseksi. 

Samaan aikaan, kun nämä ihmiset kohtaavat sensuuria, tuhannet transsukupuoliset miehet, jotka ovat käyneet läpi sukupuolenkorjausprosessin poseeraavat lomakuvissaan netissä rauhassa, eikä kukaan ole sensuroimassa heidän paljaita rintakehiään.


"Miesten" tamponit

Jokin aika sitten suomessa lanseerattiin tamponit, joita markkinoidaan miehille. Uutisissa mainittiin, että tällaiseen ratkaisuun päädyttiin, koska kuukautisista puhuminen sukupuolittuneena asiana voi ahdistaa sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Sitä ei mainittu, että kuukautisista puhuminen transsukupuolisten miesten asiana ahdistaa yhtä lailla.

Toinen asia, joka uutisessa jätettiin mainitsematta oli se, kenelle nämä tamponit oikeasti lanseerattiin. Ne ovat transgender-ihmisille, jotka eivät korjaa sukupuoltaan ja jotka menstruoivat.

Transsukupuolisilla miehillä ei ole kuukautisia. Miehinen annos testosteronia lopettaa kuukautiset usein jo ensimmäisen kuukauden kuluttua, yleensä viimeistään puolen vuoden kuluttua sen aloittamisesta. On olemassa äärettömän pieni joukko, jolle näin ei käy. He voivat saada muuta lääketieteellistä apua kuukautisten lopettamiseen. On harhaanjohtavaa puhua transsukupuolisina miehinä ihmisistä, jotka menstruoivat. 


Puhuttelutermit

Yksi erityisesti englanninkielisistä maista peräisin oleva uutisoinnin aihe ovat puhuttelutermit, kuten pronominit tai se, saako jonkun sukupuolta olettaa tämän ulkomuodon perusteella. Näissä uutisissa puhutaan transihmisistä tai transsukupuolisista, joiden profiileissa on pronominit. Niissä jätetään mainitsematta, että merkittävällä osalla transsukupuolisista ei ole pronomineja profiileissaan. He eivät tarvitse niitä, koska he näyttävät miehiltä tai naisilta ja tulevat puhutelluiksi sellaisina muutenkin.

Merkittävä osa transsukupuolisista ei myöskään joudu taistelemaan minkäänlaisten "oletusten" kanssa sukupuolestaan. He näyttävät sukupuoli-identiteettinsä mukaisen sukupuolen edustajalta ja he kokevat, että heidän sukupuolensa kyseenalaistaminen olisi lähinnä epäkohteliasta.

Taaskaan uutisissa ei mainita mitään siitä, ketkä pronomineja pitävät profiileissaan tai ketkä vaativat ihmisten puhuttelemista "oletettuina". Varsinkin jälkimmäisessä kyseessä ovat varsin usein transgender-ihmiset, eivät medikaalisesti sukupuoltaan korjanneet transsukupuoliset.


Abortit ja raiskaukset

Hiljattain Yle uutisoi, että aborttioikeus on myös "transmiesten" oikeus. Siinä sanottiin, että heitä raiskataan paljon (ei kerrottu mihin verrattuna) ja että he tulevat tämän seurauksena raskaaksi melko usein.

Jo noilla tiedoilla voi sanoa, että uutisessa käytetään termiä transmies kuvaamaan ihmisiä, joilla on naiskeho, ja jotka eivät yleensä käytä testosteronia. Tällaiset ihmiset eivät yleensä näytä miehiltä. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti olet raiskauksen uhri. 

Kun puhutaan ennen sukupuolenkorjausta raiskatuista, on mahdollista, että raiskaaja ei edes tiedä jonkun identiteetistä mitään ja pitää häntä naisena. Kun tällaisia käytännössä nuoriin naisiin kohdistuvia raiskauksia aletaan laskea transsukupuolisiin miehiin kohdistuviksi uhrin identiteetin vuoksi, totta kai niitä on paljon. 

Jos haluaisin tietää, paljonko nimenomaan medikaalisen sukupuolenkorjauksen tehneitä transsukupuolisia miehiä raiskataan, tällaisista tilastoista ei ole mitään hyötyä. Olen joskus yrittänyt selvittää tätä, mutta tietoa on hyvin vaikea saada. Viharikoksia koskevissa tutkimuksissa trans-kirjo on usein valtava.

Mitä taas tulee aborttioikeuteen, testosteronia käyttävät ihmiset eivät tule raskaaksi helposti. Pidemmän päälle se aiheuttaa hedelmättömyyden, kuten on tarkoituskin. Sen jälkeen, kun ihminen on korjannut sukupuoltaan ja käynyt läpi genitaalikirurgiaan liittyvät operaatiot, hän ei tule raskaaksi ollenkaan, koska siihen tarvittavia elimiä ei ole. 

Medikaalisesti sukupuoltaan korjanneet transsukupuoliset miehet eivät tarvitse aborttioikeutta. Sitä tarvitsevat vain naisen lisääntymiselimistön omistavat.


Uutisointi antaa transsukupuolisista kuvan idealistisena kulttina

Tällainen uutisointi antaa asiaan perehtymättömälle transsukupuolisista kuvan koomisena ihmisryhmänä, jonka edustajat ovat kyvyttömiä sopeutumaan osaksi yhteiskuntaa. Uutisoinnin perusteella transsukupuolisen elämästä saa tällaisen kuvan:

Kun he astuvat aamulla ulos asunnosta, he tappelevat naama irvessä pronomineista ja heidän sukupuolensa olettamisesta jokaisen heille puhuvan kanssa. He ovat täysin kyvyttömiä ymmärtämään, että määritellessään heidän sukupuolensa ihmiset eivät ole kiinnostuneita heidän identiteetistään vaan siitä, ovatko he fyysisesti miehiä vai naisia.

Kun he menevät kauppaan, he ahdistuvat, koska tamponipaketin kyljessä on väärä kirjain, kun se yrittää osoittaa olevansa niille kenelle se on; naispuolisille ihmisille, jotka menstruoivat.

Kun he tulevat töistä kotiin ja menevät nettiin, he jatkavat tappelemista siitä saavatko heidän selkeät naisnänninsä näkyä lomakuvissa, koska he identifioituivat joksikin muuksi kuin naiseksi. 


Samaan aikaan, kun media uutisoi transgender-ihmisten jatkuvista ja väistämättömistä ongelmista tulla puhutelluiksi jonain, jolta he eivät näytä ja jota he eivät ole millään muulla kuin oman kokemuksensa tasolla, suurin osa medikaalisesti sukupuoltaan korjanneista elää elämäänsä autuaan tietämättömänä niistä. 

Monet transsukupuoliset eivät joudu kovin usein tappelemaan pronominista, jolla heitä kutsutaan, koska ihmiset tulkitsevat heidän sukupuolensa oikein heidän ulkomuotonsa perusteella. Heitä ei kiinnosta mitä tamponipaketin kyljessä lukee, koska he eivät tarvitse tamponeita. Niiden markkinoiminen miehille lähinnä ärsyttää, koska se antaa kuvan, että transsukupuoliset miehet olisivat ihmisryhmä, jolla on yhä kuukautiset.

Kun he menevät rannalle tai postaavat lomakuvansa nettiin, ketään ei kiinnosta näkyvätkö heidän nänninsä niissä. Kukaan ei edes odota heidän pukeutuvan bikineihin verhotakseen miehisen rintakehänsä. 


Tämä toiminta on hyvä esimerkki siitä, millaisia ongelmia transgender-ihmisten ja sukupuoltaan medikaalisesti korjaavien transsukupuolisten, kuten transseksuaalien käsitteleminen samana asiana aiheuttaa jälkimmäiselle ihmisryhmälle.

Kun mediassa puhutaan transgender-ihmisistä, jotka eivät korjaa sukupuoltaan, se pitäisi mainita selkeästi, jotta ihmiset ymmärtävät kenestä puhutaan ja saavat totuudenmukaisen kuvan asioista. On yksi asia sensuroida naisen näköisen ihmisen nännit tämän identiteetistä riippumatta. On täysin toinen asia sensuroida miehen näköisen ihmisen nännit, koska hän syntyi joskus jonkinlaiseksi.

Transgender-ihmiset ja kehoaan muuttavat transsukupuoliset ovat kaksi täysin eri ihmisryhmää. He eivät ole sama asia kehoiltaan, sosiaaliselta sukupuoleltaan, seksuaalisuudeltaan tai psyykkisiltä ominaisuuksiltaan.

On ihmisoikeuskysymys, että medikaalisesti sukupuoltaan korjanneet saavat tulla tunnustetuiksi yhteiskunnassa omana ihmisryhmänään, eivätkä tule jatkuvasti sotketuiksi sukupuolinormeista poikkeaviin nais- ja mieskehoisiin ihmisiin, jotka identifioituvat transmiehiksi ja -naisiksi. 

Tunnisteet

Näytä enemmän

Suositut tekstit